Matematik

Differentialligninger

14. oktober 2012 af KPV (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

Jeg har lidt problemer med en matematik opgave, jeg håber, at I vil hjælpe mig med at løse.

Opgaven lyder således

 

I en model betegner V vægten af en gris til tidspunktet t. I modellen antages det, at V er løsningen til differentialligningen 

dV/dt = 0,000193·V·(139,6-V)

hvor V måles i kg, og t måles i døgn efter at grisen er begyndt at indtage fast føde.

Grisens vægt er 7,3 kg, når den begynder at indtage fast føde-

 

a) Bestem en forskrift for V

Denne opgave har jeg løst. Jeg fik følgende resultat

V(t)=139,6/(1+18,12·(e^-0,000193·139,6·t))

Undskylder på forhånd dårlig 'parentes-sætning', er nemlig ikke så god til dette, men håber, at I kan læse det alligevel. 

 

b) Bestem ved hjælp af grisens vægt til det tidspunkt, hvor væksthastigheden er størst. 

Denne opgave har jeg forsøgt at løse, men synes ikke, at jeg kommer frem til noget fornufigt resultat. Mit bud er, at jeg skal differentiere forskriften V(t) to gange - altså bestemme V''(t) og derefter sætte V''(t) lig med 0, for at finde t for derefter at bestemme V'(t). 

Jeg har prøvet dette, men får nogle ret mærkelige tal. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Væksthastigheden er

dV/dt = 0,000193·V·(139,6-V)

og det ses, at den er et 2.-gradspolynomium i V, hvis graf er en parabel, der vender grenene nedad. Væksthastigheden er derfor størst i parabelens toppunkt, dvs. for V = 139,6/2 = 69,8 kg .


Svar #2
14. oktober 2012 af KPV (Slettet)

#1


Andersen11, må jeg spørge om, hvorfor du deler 139,6 med 2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man differentierer

0,000193·V·(139,6-V) = 0,000193·(139,6V - V2)

med hensyn til V og sætter det lig med 0.

Parabelen -V2 + 139,6V har toppunkt i koordinaten       VT = -139,6/(2·(-1)) = 139,6/2 .


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.