Matematik

Bestemmelse af ligning for linje

16. oktober 2012 af Fionse (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey, er lost i de her opgaver: 

a) En linjet l er givet ved ligningen 2x - y + 1 = 0

Bestem en ligning for den linje, der står vinkelret på l og går gennem punktet P (4,3)

Hvordan?

 

b) hvordan er det nu, at man undersøger om en linje skærer en cirkel? 

:)

 

Tak for hjælpen på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) For to rette linier, der står vinkelret på hinanden, gælder det, at produktet af de to liniers hældningskoefficienter er lig med -1.

b) Beregn afstanden fra cirklens centrum til linien. Hvis afstanden er større end cirklens radius, skærer linien ikke cirklen. Hvis afstanden er lig med cirklens radius, rører (tangerer) linien cirklen i et punkt. Hvis afstanden er mindre end cirklens radius, skærer linien cirklen i to punkter.


Svar #2
16. oktober 2012 af Fionse (Slettet)

Okay, tak. Men hvordan starter jeg i a'eren?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2012 af nielsenHTX

#2 kan du fx isolerer y i 2x - y + 1 = 0 så det kommer på formen y=ax+b hvor man kan aflæse hældningskoefficienten og genlæs så #1.


Svar #4
16. oktober 2012 af Fionse (Slettet)

ahaaaa, så ligningen for den linje, der står vinkelret på linjen er -0,5 x + 1 = y?


Svar #5
16. oktober 2012 af Fionse (Slettet)

Men er det så i princippet ikke ligemeget hvad begyndelsesværdien er, tænker jeg?


Svar #6
16. oktober 2012 af Fionse (Slettet)

Jeg har fundet ud af, at jeg skal kigge på normal- og tværvektorerne for linjerne, og derved finde den fremkomne ligning vha. at isolere k i linjen, ved brug af punktet (4,3) så det passer :-)

men tak for hjælpen alligevel.. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den første linie har ligningen y = 2x + 1 , og den har hældningskoefficienten a1 = 2 . Enhver linie, der er vinkelret på denne linie, har derfor en hældningskoefficient a2 = -1/a1 = -1/2 . Den søgte linie har derfor ligningen

y = -(1/2)·x + b ,

hvor b bestemmes ved, at punktet P(4,3) ligger på linien.


Skriv et svar til: Bestemmelse af ligning for linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.