Kemi

Kemi

19. oktober 2012 af Lalaaa (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle, jeg har problemer med en opgave som jeg har kigget på i flere timer uden en anelse :/ . Håber i kan hjælpe mig.

 

Hvilken af nedenstående blandinger danner et puffersystem?
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH og 5,00 mL 0,100 M HCl
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 10,0 mL 0,100 M HCl
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 5,00 mL 0,100 M NaOH
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 10,0 mL 0,100 M NaOH
- 10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 10,0 mL 0,100 M NaCl


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Normalt er et puffersystem en blanding af en syre og dens korresponderende base. Da ingen af stofferne er den korresponderende base til CH3COOH, er der ingen af dine blandinger som er et puffersystem. 

Den korresponderende base til eddikesyre er acetation! 

CH3COOH + H2O --> CH3COO- + H3O+

 

 Kan du ikke kopiere opgaveformuleringen ind? :) 


Brugbart svar (2)

Svar #2
20. oktober 2012 af Lillozz (Slettet)

Opgaveformulering:

Afkryds nedenfor det rigtige svar og angiv en forklaring med relevant(e) reaktionsligning(er) og
stofmængdeskema(er).
Hvilken af nedenstående blandinger danner et puffersystem?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Igen; 

 

Da eddikesyres korresponderende base, acetation, ikke er til stede, så er ingen af de overstående et puffersystem o.O? 

 

http://logx.dk/keminoter.pdf 

 

Syrebaseteori >> Puffersystemer 

Der er et puffersystem beskrevet med netop eddikesyre! Du burde kunne se hvad jeg mener! :) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. oktober 2012 af LuxT (Slettet)

Sidder med samme opgave. Går opgaven ikke ud på at finde ud af hvilke tilsætninger puffersystemet kan tolere (pH må ikke ændre sig nævneværdigt?)


Brugbart svar (2)

Svar #5
20. oktober 2012 af mathon

 

      10,0 mL 0,100 M CH3COOH + 5,00 mL 0,100 M NaOH

            danner en puffer

 

                                              CH3COOH   +   OH-   --->   CH3COO-   +   H2O
aktuelle molmængder                                0,0005                                       0,0005                                        

 

                      pH = pKs + log(nb/ns) = 4,75 + log(0,0005/0,0005)

                      pH = pKs = 4,75


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. oktober 2012 af LuxT (Slettet)

Vil du forklare mathon?

Jeg kan læse mig frem til, at når halvdelen af eddikesyre har reageret med NaOH vil vi have en opløsning hvor   

c(eddikesyre) = c(NaOH), og så vil vi have en puffer.

Vil den relevante reaktionsligning være:

CH3COOH + OH- pil CH3COO- + H20 ??

Og hvad med relevante stofmængdeskemaer?

n(eddikesyre) = 0,100M * 0,010L = 0,001 mol

n(NaOH) = 0,100M * 0,005L = 0,0005 mol

0,0005 mol CH3COOH reagerer med 0,0005 mol NaOH. Er vi ikke så nødt til at beregne nye stofmængder herfra og så indsætte disse i henderson-hasselbach ligningen?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. oktober 2012 af LuxT (Slettet)

Er den første ikke også korrekt? Altså 10,0 mL 0,100 M CH3COOH og 5,00 mL 0,100 M HCl

Bonusspørgsmål: Hvor meget må pH max. ændre sig i en effektiv puffer?


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

De er begge syrer og er ikke et puffersystem :)

En effektiv puffer hedder pks (for syren) +- 1

Området kaldes også pufferkapacitet :)

Brugbart svar (1)

Svar #9
20. oktober 2012 af LuxT (Slettet)

Det er jo så lige hvordan opgaven skal forståes :) Jeg tænker nemlig også pufferkapacitet i forhold til CH3COOH/CH3COO-, og da kan systemet jo godt tolere en tilførsel af 5,00 mL HCl.


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Selvfølgelig :)

Brugbart svar (1)

Svar #11
20. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Men det skal dog tilføjes, at hvis syren i hvert puffersystem skal være eddikesyren, så vil det KUN være eddikesyre og natriumhydroxid, som danner et puffersystem! :) Du kan selvfølgelig tilføje hydrogenchlorid for at se hvad der sker med pH-værdien :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
20. oktober 2012 af mathon

  

                ...en puffer kræver et svagt korresponderende syre-basepar


Skriv et svar til: Kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.