Matematik

Svær Differentialligning hjælp

20. oktober 2012 af miklovelka (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en differentialligning:

 

y'(t) = 1 / y(t) *(t^2+11)

Og vi får oplyst at y(1) = sqrt(24)

Jeg skal finde den partikulær løsning i hånden:

Jeg har prøvet at løse differentialligningen først vha. speration af de variable men er totalt lost.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Skriv differentialligningen

y(t) · y'(t) = (enten 1/(t2+11) eller t2+11 , uklart hvilken det skal være).

Venstresiden er da (1/2)·(y(t)2)' som umiddelbart kan integreres. Højresiden er en kendt funktion af t, der også kan integreres.


Svar #2
20. oktober 2012 af miklovelka (Slettet)

Er ikke helt med hvorfor du vil isolere udtrykket t^2 +11 men vi vha. seperation af de variable beregne den fuldstændige løsning og derefter den partikulær løsning da vi kender y(1) = sqrt(24)

Men jeg er gået i stå her:
 

stamfunktionen til 1 / (1/y) dy = stamfunktionen til t^2+11 dt

hvad er stamfunktioen til y?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

En stamfunktion til y er (1/2)·y2 .

Når man separerer de variable, får man

y · dy/dt = t2 + 11 ,

og dermed

∫ y dy = ∫ (t2 + 11) dt , dvs

(1/2)·y2 = t3/3 + 11t + k .

Konstanten k fastlægges så ved, at y(1) = √24 .


Svar #4
20. oktober 2012 af miklovelka (Slettet)

Men er det bare mig der har eller må man gerne tage stamfunktionen af funktion y(t) ligesom man gør med en variable x?

fx stamfunktionen til x er 1/2 x^2 

men er stamfunktionen y(t) det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo netop det, man opnår ved at separere de variable. På venstre side forekommer kun y, og på højre side kun t. Derfor er det integralet

∫ y dy

der skal beregnes, ikke ∫ y(t) dt .

Man kan også se, at

y(t)·y'(t) = (1/2)·(y(t)2)' 

ved at differentiere højresiden . Derfor er (1/2)·y(t)2 en stamfunktion til y(t)·y'(t) . Skrivemåden ∫ y dy er blot en hurtigere måde at se det på. Eller man kunne skrive

∫ y(t)·y'(t) dt = ∫ y(t)·(dy/dt) dt = ∫ y dy


Svar #6
20. oktober 2012 af miklovelka (Slettet)

skal konstanten c være indeni kvadratrodden eller udenfor? fordi vi får 2 konstanter.

y = sqrt( 2/3 *t^3+22t) +c ? eller y = sqrt( 2/3 *t^3+22t + c)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Konstanten kommer jo fra udtrykket

(1/2)·y2 = t3/3 + 11t + c ,

så man isolerer y af dette udtryk til

y = √((2/3)t3 + 22t + 2c) ,

hvorfor den skal under kvadratroden, og hvor man så kan kalde "2c" for c i stedet.

Men konstanten c fastlægges måske enklest direkte ud fra

(1/2)·y2 = t3/3 + 11t + c ,

hvor y(1) = √24 , dvs

24/2 = 1/3 + 11 + c , eller c = 2/3 .


Svar #8
20. oktober 2012 af miklovelka (Slettet)

Tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. oktober 2012 af krede92 (Slettet)

Hej jeg er også i gang med denne opgave, og jeg ville bare høre Andersen, i #3, om hvor man gør af y'(t) når man laver integralerne?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man kan sige, at man teknisk set laver en substitution u = y(t) , du = y'(t) dt , hvorfor

∫ y(t) · y'(t) dt bliver lig med ∫ u du , der umiddelbart kan integreres til (1/2)·u2 = (1/2)·y2 , men eftersom u = y, er der slet ingen grund til at indføre et nyt symbol u , og man skriver derfor blot

∫ y(t) · y'(t) dt = ∫ y dy = (1/2)·y2 .


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. oktober 2012 af krede92 (Slettet)

Nå ja, det kan jeg godt se nu, tak for hjælpen :)

 


Skriv et svar til: Svær Differentialligning hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.