Matematik

Andengradspolynomium

21. oktober 2012 af uddipigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har problemer med at finde løsningen på følgende opgave.

Funktionerne f og g er givet ved:

F(x) = x2+x-12 og g (x) = -2x+6

a)bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem graferne for f og g.

 

* Kan man bare sætte ligningerne lig hinanden? Er der et klog hoved der kan forklare?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Skæringspunkternes koordinatsæt (x,y) skal jo opfylde, både at y = f(x), og y = g(x) , så man finder skæringspunkternes x-koordinater ved at løse ligningen

f(x) = g(x), dvs

x2 +x -12 = -2x + 6 .


Svar #2
21. oktober 2012 af uddipigen (Slettet)

Tak for svaret :) synes bare ikke at jeg kan få det til at passe med facit. Ved nemlig at opgaven skal give punkterne (-6,18) og (0,3) og får x koordinaterne til -3 og 6 :/ så allerede der er der noget helt galt...


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så vis, hvordan du har løst ligningen. Det er umuligt at pege på, hvad du måske har gjort galt, uden at vide, hvad du har gjort.

Måske har du ikke formuleret opgave korrekt? Man kan jo med et halvt øje se, at punktet (0,3) hverken ligger på grafen for f(x) eller på grafen for g(x) .


Svar #4
21. oktober 2012 af uddipigen (Slettet)

har løst opg. således:

x2 + x -12 = -2x+6

x2+3x-18 = 0

a = 1          b=3         c=-18

b2-4ac

32-4 * 1*(-18)

9+72

81

 

3-√81/2*1   ⇔ 3-9/2 = -3

3+√81/2*1  ⇔ 3+9/2 = 6            

 

sådan har jeg fundet x koordinaterne og opgaven er korrekt formuleret. :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det sidste er ikke korrekt (husk også at benytte parenteser).

Løsningsformlen er jo

x = (-b ± √d) / (2a) = (-3 ± 9) / 2 ⇒ x = -6 ∨ x = 3 .

Du må så have skrevet facitlistens svar lidt forkert, for det giver jo (-6 ; 18) og (3 ; 0) , ikke (0;3), som du skrev.


Svar #6
21. oktober 2012 af uddipigen (Slettet)

Tak for hjælpen. :)

Men jo, der står i facitlisten at det ene koordinatsæt er (0,3) - kan heller ikke få det til at passe.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det må så være en trykfejl for (3;0) .


Svar #8
21. oktober 2012 af uddipigen (Slettet)

Ja, det må det, får det kommer på ingen måde til at passe. Mange tak for hjælpen. :)


Skriv et svar til: Andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.