Matematik

Larange Polynomie

23. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Findes der en formel som kan regne Larange Polynomie udfra x-antal punkter.

 

Altså en formel som ikke er bundet af antallet af punkter, eller på måde kan selv varierer sig i forhold til antallet af punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2012 af peter lind

Hvad er Larange polynomier ? Du kan altid bestemme et polynomium hvis du har nok punkter. Hvis du har n punkter kan du entydig bestemme et polynomium af grad n-1 ved at sætte dem ind i den generelle beskrivelse af polynomier og løse de heraf fremkomne lineære n ligninger med n ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ja, der findes en formel for polynomiet af grad n-1 , der går gennem n punkter (aj , f(aj)) . Formlen indeholder de såkaldte Lagrangeske interpolationspolynomier.


Svar #3
23. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Det Nemlig Lagrange Interpolynimomier..Jeg leder en efter en Almen formel som kan beregne for x antal punkter.. 

Jeg skal skrive en kode for den funktion, men for at gøre det skal jeg vide hvordan den alment virker.. 

Nogen som kender funktionen og måske kunne hjælpe med at beskrive den ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man kan gå den direkte vej ved at opstille n ligninger med de n ubekendte koefficienter i polynomiet. Det virker ret godt, når n er forholdvis beskeden (måske mindre end 5 - 6).

I en mere avanceret fremgangsmåde, hvor der er givet n punkter (aj , f(aj)), kan man skrive det polynomium af grad n-1 , der netop går gennem alle disse punkter, som

P(x) = ∑nj=1 Lj(x)·f(aj) ,

hvor

Lj(x) = pn(x)/((x-aj)·pn'(aj)) , og

pn(x) = ∏ni=1 (x - ai)


Svar #5
23. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Jeg skal lige forstå 

P(x) = ∑nj=1 Lj(x)·f(aj) 

 

Er f(aj) alle dine y værdier for punkterne.. eller kun et af dem?..

 

Og hvordan indgår alle punkt værdierne..


Svar #6
23. oktober 2012 af 215 (Slettet)

hvad er din ai?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Genlæs teksten i #4. Der er giver n punkter (aj , f(aj)) , j = 1,...,n .

Når der i udtrykket

P(x) = ∑nj=1 Lj(x)·f(aj)

summeres over j fra 1 til n, er meningen den, at j gennemløber alle hele tal fra 1 til n.


Svar #8
23. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Ok.. for så jeg kan undgå summations tegnet hvis jeg regner det hele ud manuelt, altså for hvert punkt. 
Det ikke hvert punkt som skal sumeret eller regnes som produkt..


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg forstår ikke, hvad du skriver her.


Svar #10
23. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Jeg har forstået Aj til er være alle x koordinaterne for alle de angivne punkter således at 

Mine kendte punkter et (x1,y1),(x2,y2),(x3,y3),.....(xn,yn),

 

P(x) =(x - (x1,x2,x2,x3,....xn)/(x - (x1,x2,x2,x3,...xn)·(x1,x2,x2,x3,....xn)·(y1,y2,y3,...yn) ,

 

Eller?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, jeg kaldte de kendte punkter (aj , f(aj)) , j = 1,..,n .

Det er ret uklart med din notation, hvordan P(x) skal beregnes.

I stedet for

Lj(x) = pn(x)/((x-aj)·pn'(aj)) , og

pn(x) = ∏ni=1 (x - ai)

kan man skrive

Lj(x) = (x - a1)···(x-aj-1)·(x-aj+1)···(x-an) / [ (aj - a1)···(aj-aj-1)·(aj-aj+1)···(aj-an) ] ,

og interpolationspolynomiet er så

P(x) = ∑nj=1 Lj(x)·f(aj)


Svar #12
24. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Men hvis du skulle skrive den fuldt ud, med brug af alle punkterne...
 

hvordan ville den så se ud. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det kan man da ikke gøre i almindelighed. Men notationen i #4 er netop en elegant måde at skrive det i en rimeligt kortfattet notation.


Svar #14
24. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Men den må da vel kunne skrives om til således at alle punkter indgår.. altså hvis man kun har 4 punkter f.eks.


Svar #15
24. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Der hvor jeg går i stå er ved forståelsen af hvordan de forskellige punkter indgår i forskelige led som du beskriver.


Svar #16
24. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Og som spurgt før.. hvad er ai?


Brugbart svar (1)

Svar #17
24. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jeg har jo nævnt før, at der er n punkter (aj , f(aj)) , j = 1,...,n . ai er en den i'te af disse x-koordinater.

#14

Ja, hvis man vælger et n, kan man (i princippet) skrive det færdige polynomium ud, men selv med n = 4 bliver det ret omfattende.

Hvis n = 2 har man de to punkter (a1 , f(a1)) og (a2 , f(a2)) . Det interpolerende polynomium af grad 1 er selvfølgelig den lineære funktion gennem disse to punkter.

Her er

p2(x) = (x - a1)(x - a2) ,

p2'(x) = (x - a1) + (x - a2), og dermed

p2'(a1) = a1 - a2 , p2'(a2) = a2 - a1 , hvorfor

L1(x) = (x - a2)/(a1 - a2) , og

L2(x) = (x - a1)/(a2 - a1) ,

hvorfor det interpolerende polynomium er

P(x) = L1(x)·f(a1) + L2(x)·f(a2)

 


Svar #18
25. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Ok..  Så forstod jeg det..

Så kan jeg skrive min kode ind..

Takker for hjælpen :)


Skriv et svar til: Larange Polynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.