Matematik

monotoniforhold

25. oktober 2012 af Charlotte1122 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.. 

Jeg har et problem med en opgave, som jeg skal finde s'(x), opgaven lyder sådan. 

Jeg er nået frem til dette: 

s(x) = (1-kvarod(5))x^2+4x((100-1/3x^3)/x^2) 

Problemet er jeg kan ikke få min lommerregner til at udregne s'(x)? 

Håber der er en som kan hjælpe. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er ingen grund til at bruge lommeregner til at differentiere simple funktioner.

Skriv funktionen lidt mere overskueligt

s(x) = (1 - √5)·x2 + 4x·(100 - (1/3)x3)/x2

Bemærk, at det sidste led kan reduceres lidt, så funktionen ender med at have to led, der let kan differentieres.


Svar #2
25. oktober 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Er det rigtigt, hvis jeg reducere det sådan: 100 / x^2 - 1/3x? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2012 af barttt (Slettet)

Du kunne evt gange ind i parentesen (400x-(400/3)x^3)/x^2


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Næh, ikke helt. Man får

s(x) = (1 - √5)·x2 + 4x·(100 - (1/3)x3)/x2

      = -((1/3) + √5)·x2 + 400/x


Svar #5
25. oktober 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Okay, tak.

Jeg kender ikke nogen regneregl som siger noget om hvordan man differentier (1-kvatrod(5))


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2012 af barttt (Slettet)

s'(x) = 2(1 - √5)x + 400/x2- 16/3x^5

jeg er ikke 100% sikker, så lad en anden lige se på det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2012 af barttt (Slettet)

#5

Opfat det som en konstant/koefficient, for det er det. Reglen er nxn-1, En kvadratrod er på mange måder et tal ligesom alle andre. Kvadratroden af 5 har dog en temmelig hæftig decimalrække, så kvrod5+1 er lettest at udtrykke som kvrod5+1.

Apropos mit svar med en løsning, så er der en mulighed for at andersen har skrevet et udtryk, der betyder det samme som det udtryk, jeg brugte mhp differentiation (s'(x)), men jeg kan ikke lige gennemskue det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

1 - √5 er en konstant.

Din funktion har formen

s(x) =  a·x2 + b/x .

Benyt den generelle regel

(xn)' = n·xn-1


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. oktober 2012 af barttt (Slettet)

#8 

Sig gerne til, hvis jeg har differentieret forkert

Mit ræsonement har foruden nx^n-1 taget udgangspunkt i reglen der hedder

k/x differentieret bliver til k/x^2


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Din sidste regel er ikke korrekt, hvilket du kan se af den generelle regel ved at sætte n = -1 .

Man finder således (se #4)

s'(x) = -2·((1/3) + √5)·x - 400/x2


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. oktober 2012 af barttt (Slettet)

"reglen" jeg henviste til er formuleret således:

(1/x)' = 1/x2

har vi et eksempel med en negativ tæller:

(-123/x)' =123/x2

ser vi, at tælleren ændrer fortegn, men ellers synes 'reglen' at holde. 

er tilfældet 123/x2

bliver (123/x2)'=  246/x3 ,

i øvrigt i god tråd med  og mekanismerne ifm integration.

måske taler vi forbi hinanden her ...


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er ikke korrekt, hvad du skriver i det indslag. Der gælder jo

(1/x)' = -1/x2 ,

ikke som du skriver det.

Tilsvarende er

(123/x2)' = -246/x3 , og

(-123/x)' = 123/x2

Det er alt sammen i overensstemmelse med den generelle regel sidst i #8.


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. oktober 2012 af barttt (Slettet)

Du har ret! Jeg overså fortegnsskiftet, og det forklarer også fortegnene i mit løsningsforslag, der faktisk foruden fortegnene (de skal alle være negative) ifølge wolfram og mit CAS-værktøj er rigtigt.


Skriv et svar til: monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.