Matematik

Grafen for funktion med forskrift

28. oktober 2012 af tottemusen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Spørgsmålet lyder således: 

Grafen for funktionen med forskrift: f(x)= x2-6x2+ 21x + 1

Den har så en parallel tanget med lijen med ligningen: y= 9x + 11

Bestem ved HÅNDKRÆFT en ligning for denne tangent. 

 

Jeg kan kun finde a, hældningstallet. Ikke b... 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2012 af Euroman28

Du ved at

er parallel med tangenten til til grafen for

derfor må det betyde at tangenten i punktet

har ligningen

ydermere så betyder det at

derfor kan du bestemme tangentpunktets x-værdi ved at løse

du kan derefter bestemme punktets y-værdi ved at at indsætte x=1.2 i parablens ligning

M.a.o. Dit tangentpunkt er (1.2,y(1.2)) = (1.2,19))

det kan du så indsætte i din tangent-ligning

hvorefter du isolere og har dit b til tangenten :)

 

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2012 af Snick (Slettet)

Benyt, at du kender

f '(x) = 9

til at beregne x


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Funktionen f(x)= x02-6x02+ 21x0 + 1 er parallel med den rette linje y = 9x0 + 11

Vha. differentation: f '(x0) = 21 - 10x0

Ydermere ses af den rette linjens ligning, at hældningen i x0 er 9, dvs. f '(x0) = 9 ⇔21 - 10x0 = 9 ⇔ x0 = 6 / 5

Dvs. f '(6 /5) = 9

y-værdien i punktet x0 : f (6 / 5) = (6 / 5)2 - 6•( 6 / 5)2 + 21•(6 / 5) + 1 =  19

Dette sættes ind i tangentens ligning:  y = f(6 / 5) + f '(6/5) • (x0- 6 / 5)

 

 

 


Skriv et svar til: Grafen for funktion med forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.