Matematik

linjer i rummet

28. oktober 2012 af katrine1302 (Slettet)

Hej med jer :)

Jeg har lige en opgave  som jeg ikke rigtig kan finde ud af. Opgaven lyder:

Linjen m1 går gennem A og B, og linjen m2, går gennem C og D. Vis at m1 og m2 skærer hinanden og find koordinaterne til skæringspunktes S, når A(3,1,2), B (5,3,4), C(2,1,1) og D (3,3,2)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opstil parameterfremstilligen for linien gennem punkterne A og B, og for linien gennem punkterne C og D. Et muligt skæringspunkt skal opfylde begge parameterfremstillinger. Det giver tre ligninger med de to parameterværdier som ubekendte. En løsning skal opfylde alle tre ligninger.


Svar #2
28. oktober 2012 af katrine1302 (Slettet)

det er jeg også kommet frem til, men jeg kan simpelthen ikke komme frem til en løsning der passer til med alle tre ligninger.  

Jeg er kommet frem til følgende parameterfremstillinger: 

(x,y,z,)=(3,1,2)+t(2,2,2)

og 

(x,y,z)=(2,1,1)+s(1,2,1)

tre ligninger med 20 ubekendte:

2+s=3+2t

1+2s=1+2t

1+s=2+2t

herfra kan jeg ikke får det til at fungere ):

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

parameterfremstillingerne er korrekte, og fremgangsmåden er korrekt. Der er nu kun 2 ubekendte, nemlig s og t.

Ligning 1 og 3 giver begge

s = 1 + 2t ,

der så kan indsættes i Lign 2

1 + 2·(1+2t) = 1 + 2t ,

Løs nu denne ligning i t og bestem så s. Indsæt til sidst de fundne værdier af s og t i parameterfremstillingerne til beregning af skæringspunktets koordinatsæt.


Svar #4
28. oktober 2012 af katrine1302 (Slettet)

så får jeg 0t=-5???


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt.

1 + 2 + 4t = 1 + 2t

Fortsæt nu selv.


Svar #6
28. oktober 2012 af katrine1302 (Slettet)

jeg får t=-1 nu, å det passer nok ;) men har bare et sidste spørgsmål hvordan finder jeg koordinaterne til skæringspunktet S??? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Genlæs sidste sætning i #3. Indsæt t = -1 i den linie, der benytter t som parameteren. Denne parameterværdi fremstiller koordinatsættet for det fundne skæringspunkt.


Svar #8
28. oktober 2012 af katrine1302 (Slettet)

jeg har løst opgaven, og mange tak for hjælpen! 


Skriv et svar til: linjer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.