Matematik

Hjælp til mat-opgave

28. oktober 2012 af Simon888 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løser man den vedhæftede opgave?

Man skal selvfølgelig benytte teori om rumfanget af et omdregningslegme, men hvordan mere konkret gør man det?

Vedhæftet fil: Projektopgave.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Figuren er sammensat af to cylindre, plus en halvkugle, minus en kuglekalot.

Cylindrenes dimensioner ses let af tegningen. Halvkuglens radius fremgår også af tegningen.

Tilbage er så at bestemme rumfanget af kuglekalotten. Man kender kuglens radius, og kuglekalottens højde beregnes let af tegningen.

Det vil være mest oplagt at gå ud fra, at cirklens centrum er lodret under punktet B, selv om figuren synes at antyde det lidt anderledes. Jeg har antaget, at AB er tangent til cirklen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2012 af Krabasken (Slettet)

Start med at finde forskriften for cirklen.

Dens centrum ligger, hvor BC's midtnormal skærer x-aksen.  (19.02778,0)

Vi kan nu beregne radius i cirklen og vha. de to punkter B og C den øverste halvcirkels forskrift

y = kvdr(-x^2+38,0556-346,937).

Det hvælvede stykke fra B til C (eller fra F til H) drejes om x-aksen efter omdrejnings-formlen og de to andre dele af det resterende rumfang udgøres af to cylindre, hvor radius og højde fremgår at de givne koordinater.

Skitse vedhæftet

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #3
14. november 2012 af Simon888 (Slettet)

Se vedhæftede fil.

Vedhæftet fil:Opgave 4.docx

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Jeg beregner centrums x-koordinat (som Krabasken gør det) til x0 = 685/36 = 191/36 og dermed radius i cirkelbuen til

r = [ (191/36 -18)2 + 3,752 ]1/2 = √15,11883 = 3,888cm

Drej nu funktionen

f(x) = √(r2 - (x-x0)2) , 18 ≤ x ≤ 22,5

360º omkring x-aksen og læg de to cylindres rumfang til omdrejningslegemets rumfang.


Svar #5
14. november 2012 af Simon888 (Slettet)

Okay super. hvorfor √(r2 - (x-x0)2 ?

er funktionen for halvcirkelen over x-aksen ikke f(x) =√(r2 - (x)2?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Cirklens ligning er generelt

(x - x0)2 + (y - y0)2 = r2

hvor her y0 = 0 . Isoler y som funktion af x og drej den funktion omkring x-aksen. Man kan ikke bare smide centrum ud af ligningen.


Svar #7
14. november 2012 af Simon888 (Slettet)

Jeg går udfra, at du med y0 = 0, mener kordinaterne for centrum, men skal jeg så ikke også sætte x kordinaten ind, som jeg tidligere har beregnet mig frem til?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, og det er jo netop den, der indgår i det funktionsudtryk, der skal drejes i #4, hvis du ellers læser den tilhørende forklaring.


Svar #9
14. november 2012 af Simon888 (Slettet)

(x-19.03)2+(y-0)2 = 15,12 ⇔

x2+(19,03)2 + 2*x*19,03 + y2 = 15,12 ⇔

y2= 15,12 - x2 - (19,03)2 - 2*x*19,03 ⇔

y2 = 15,12 - x2 -362,141  - 38,06 * x ⇔

y = √15,12 - x2 -362,141  - 38,06 * x

 

Passer det? for jeg synes ikke, det ligner det, du er nået frem til.


Svar #10
15. november 2012 af Simon888 (Slettet)

Hej igen, jeg tror, jeg har løst opgaven nu. Passer det, jeg har vedhæftet?


Skriv et svar til: Hjælp til mat-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.