Matematik

Væksthastighed

29. oktober 2012 af kidflux (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x) er befolkningstal i mill. x år efter 1800

Skal finde befolkningtallets væksthastighed i 1925 (x=125)

formlen hedder

f(x)=((198)/(1+36.2*e^(−0.0313*x)))

Går ud fra det er en differentialkvotient der fiskes efter men er ikke klar på hvordan jeg skal gribe det an?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2012 af WHiP (Slettet)

Du har ret i at du skal have fat i differentialkvotienten. Differentialkvotienten for din funktion f(x) beskriver hvordan befolkningstallet vokser med det givne år, du skal derfor løse f'(125).


Svar #2
29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

mm, er gået lidt i sort over differential ligninger, kvotienter og de forskellige fremgangsmåder.. kan du give et hint til hvordan det skal gøres


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2012 af WHiP (Slettet)

hvordan du differentierer?


Svar #4
29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

ja, specielt i dette tilfælde hvor det ikke ser så lignings agtigt ud


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2012 af WHiP (Slettet)

Hvis den logistiske ligning er givet som P(t) så er:

P'(t)=P(t)*(1-P(t))

Dette er en sætning for den logistiske vækst. Da f(x) er en logistisk ligning således er: 

f'(x)=f(x)*(1-f(x))


Svar #6
29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

tak for svaret, men er ikke helt med på hvordan jeg skal bruge de data jeg har i den logistiske ligning


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Er du ikke netop nået frem til udtrykket for f(x) ved at løse en logistisk differentialligning? Eller er den funktion bare givet sådan i opgaven?


Svar #8
29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

den er givet i opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2012 af mathon

                       
                                       198
                        y =  ---------------------
                               1 + 36,2·e-0,0313x

                       

                                                             e-0,0313x
                       dy/dx = 224,346•   -------------------------
                                                     (1 + 36,2·e-0,0313x)2


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så skal du bare differentiere funktionen.

Den har formen

f(x) = a / (1 + b·e-cx) ,

hvor a, b og c er konstanter.


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. oktober 2012 af mathon

eller udtrykt
                       dy/dx = 0,000158 • y • (198 - y)
 

                        


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kommer dog ikke udenom også at skulle beregne y(125), hvadenten man beregner dy/dx på den ene eller den anden måde.

 


Svar #13
29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

ok tak for hjælpen. Må sande jeg ikke forstår differentiering... jeg må genlæse kapitlerne.

kan se på en allerede rettet opgave fra én der har lavet opgaven i cas, men dette gav nu heller ingen mening.

kan se han har sat y1 til f(x)=((198)/(1+36.2*e^(−0.0313*x)))

og har bestemt d(y1(x),x) hvor x=125

dette giver ham 1.51

...

har læst materialet og set youtube'er omkring det, men det vil bare ikke 'lande'

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
29. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man skal differentiere en funktion af formen

f(x) = a / (1 + b·e-cx) ,

hvilket kan gøres ved at benytte reglen for differentiation af en sammensat funktion

f '(x) = [ -a / (1 + b·e-cx)2 ] · (b·(-c)·e-cx)

       = abc·e-cx / (1 + b·e-cx)2  ,

hvor a = 198 , b = 36,2 og c = 0,0313 , og x = 125 .

Man finder så

f '(125) = 1,5095


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. oktober 2012 af mathon

som i #9

         og

                    f(125) = 198 / (1+36,2e-0.0313125)


Skriv et svar til: Væksthastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.