Matematik
Trigonometrisk integral
Hej kloge hoveder :-)
For a>0 og b>0 betragtes integralet ∫02πab/[a2cos2(t)+b2sin2(t)]dt
Jeg kender facit, men ved ikke hvordan man kommer frem til det ?!
Kan nogen give mig et hint ?!
Tak
Svar #1
31. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)
Man kan benytte, at
∫ 1/(a2·cos2(t) + b2·sin2(t)) dt = 1/(ab) · tan-1[ (b/a)·tan(t) ] ,
hvilket eftervises lettest ved at differentiere tilbage.
Svar #2
31. oktober 2012 af vroom (Slettet)
Hej Andersen11 ...
Tak for svar ... Men hvordan kommer du frem til ovenstående ?! ... At regne tilbage er vel ikke en bevismetode ?!
Din "nye" formel gør det bestemt IKKE lettere at eftervise resultatet :-(
Svar #3
31. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Som nævnt viser man udtrykket ved at differentiere tilbage. Man er nødt til at splitte integralet op i områder, hvor tan(t) er kontinuert.
Man har så
0∫π/2 ab/(a2·cos2(t) + b2·sin2(t)) dt = [ tan-1( (b/a)·tan(t) ) ]π/20 = π/2 .
Endvidere
π/2∫π ab/(a2·cos2(t) + b2·sin2(t)) dt = 0∫π/2 ab/(b2·cos2(t) + a2·sin2(t)) dt = π/2 ,
π∫3π/2 ab/(a2·cos2(t) + b2·sin2(t)) dt = 0∫π/2 ab/(a2·cos2(t) + b2·sin2(t)) dt = π/2 , og
3π/2∫2π ab/(a2·cos2(t) + b2·sin2(t)) dt = π/2∫π ab/(a2·cos2(t) + b2·sin2(t)) dt = π/2 ,
hvorfor
0∫2π ab/(a2·cos2(t) + b2·sin2(t)) dt = 4·π/2 = 2π
Svar #4
31. oktober 2012 af vroom (Slettet)
Tak ... fatter desværre ikke hvordan du kommer fra "a til b" ?! Du bruger CAS ?! Eller ?!
Skriv et svar til: Trigonometrisk integral
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
