Matematik

inhomogen differentialligning

10. november 2012 af teamwork (Slettet)

y''-y'-6y=u' + 2u

find for u(t) = e^t den fuldstændige reelle løsning

jeg gætter på en løsning y(t)=c*e^t

y'(t)=c*e^t

y''(t)=c*e^t

u'=e^t

dette sætter jeg ind i differentialligningen og får til sidst c=-2/6

men jeg synes ikke rigtig det giver mening . nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du kan jo starte med at beskrive, hvordan du får c = -2/6 , når der er 3et på højre side.


Svar #2
10. november 2012 af teamwork (Slettet)

c*e^t-c*e^t -6*c*e^t = e^t + 2*e^t 

så dividerer jeg alle e^t ud

ender med -6c = 2

c=2/-6

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Og som jeg nævner i #1 er 1+2 = 3 .


Svar #4
10. november 2012 af teamwork (Slettet)

nårh ja det har jeg jo fuldstændig overset.

så jeg får at c =-1/2

og min løsning er y(t)=  -1/2*e^t til den inhomogene diff lign .

så skal jeg også finde den homogene løsning og så er den der?

 


Svar #5
10. november 2012 af teamwork (Slettet)

jeg får

y(t) = c1*e^3t + c2*e^-2t -1/2 e^t  , c1, c2 tilhører R


Svar #6
10. november 2012 af teamwork (Slettet)

jeg har lige et spørgsmål. i delopgaven før den jeg lige har løst lød det:

find det stationære svar H(s) til påvirkningen u(t) = e^t

og det fik jeg at det stationære svar y(t) = -1/2 e^t som jo er det samme som den inhomogene løsning

mit spørgsmål  er så, om det er rent tilfældigt at jeg får y(t)=-1/2 e^t begge steder eller som det stationære svar i virkeligheden er den inhomogene løsning. ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Og du kan jo selv prøve efter, om det passer. I den notation skal man bruge parentes e(3t),  e^(-2t) .

Det er langt mere klart at skrive det

y(t) = c1·e3t + c2·e-2t -(1/2)·et , c1 , c2R


Skriv et svar til: inhomogen differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.