Matematik

ligning for en ret linje

10. november 2012 af eray (Slettet)

Hey folkens, jeg har lidt svært ved en opgave, som er B) Grunden til jeg har skrevet A ind, er fordi jeg tænkte at det kunne have noget med den af gøre?

A)En linje m går gennem punkterne (-1,5) og (4, -10). Bestem en ligning for linjen m.

Bergning: A= 5-10/-1-4=1

Y=1x+b

y-ax=b

5-1-1=3

y=1x+3 

b) En anden linje l går gennem punktet (0,5) og er parallel med linjen m . Bestem en ligning for linjen l.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2012 af hbhans (Slettet)

De to linier har samme hældning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Linien b) skal være parallel med linien i a). Den skal derfor have samme hældningskoefficient som linien i a). Men du har ikke beregnet hældningskoefficienten for linien i a) korrekt. Indsæt korrekt i formlen

a = (y2 - y1) / (x2 - x1) = (-10 -5) / (4 -(-1)) = ...

Når a er bestemt korrekt, kan man så bestemme konstanten b ud fra oplysningen om et punkt på linien.


Svar #3
10. november 2012 af eray (Slettet)

Så hældningskoeficenten er 5?

Og b er-1?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er ikke regnet korrekt ud.


Svar #5
10. november 2012 af eray (Slettet)

Hva så, hvordan regner jeg det ud? :P


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2012 af Kulka1 (Slettet)

Hældningen skal være negativ. Ved at prøve at visualisere punkterne for den ret linje du skal bestemme, kan man faktisk se det. Du kan jo altid prøve dine resultater af ved at se, om det passer, når du tegner det ind på et koordinatsystem.

a= (y2-y1)/(x2-x1) = -15/3=-5


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. november 2012 af Kulka1 (Slettet)

Og i stedet for alt det pjat med at bestemme b, kan du finde linjens ligning med et punkt og en hældning ved brug af formlen: y=a(x-x0)+y0, hvor (x0,y0) er et punkt på den rette linje, du skal bestemme. 


Svar #8
10. november 2012 af eray (Slettet)

hvad er b=

og a=?

Og vi er ved opgave a ikke?

Af hvad jeg ved er a=5 eller 1

og b= -1 eller 3?


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. november 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Generelt

y1 = a • x1 + b

y2 = a • x2 + b

                                                    y2 - y1
                                    a  =       -------------
                                                     x2 - x1

b  = y1 - a • x1

Specifikt a)

                                                     -10 - 5
                                    am  =       -------------
                                                      4 - 1


                                                       -15
                                    am  =       -------------
                                                         3

 

                                    am  =  -5

 

                                    b = 5 - (-5) • (-1)

                                       = 5 + 5 • (-1)

                                       = 5 - 5

                                       = 0

 

Linjens ligning

                          m:       y = -5 • x + 0

                          m:       y = -5 • x

Specifikt b)

               m er parallel med l  

                    dvs.

                              al  = am

                              al = -5

           linjen l går gennem punktet (0,5)

                            b = 5 - (-5) • 0

                            b = 5

Linjens ligning

                         l:       y = -5 • x + 5


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. november 2012 af mette48 (Slettet)

(-1,5) og (4, -10)

a=(y1-y2)/(x1-x2) = (5-(-10)) /( -1-4) = 15/(-5) = -3

y= - 3x+b   indsæt et af punkterne og isoler b


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvad pjattet er der i at bestemme konstanten b? Det er jo præcis den samme fremgangsmåde du selv beskriver.


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hældningskoefficienten er beregnet korrekt i #10 og forkert i #9 . Se evt. #2.

Resultaterne i #9 er derfor forkerte for både a) og b).

Linien i b) har derfor ligningen y = -3x +5


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. november 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

oops  byttede om på x og y..

undskyld


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. november 2012 af mette48 (Slettet)

Nej # 13

Du satte forkert ind i formelen for a, man skal huske minuserne og hæve -parenteser rigtigt


Brugbart svar (2)

Svar #15
10. november 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

#14 jeg overså, at der var et minus.


Svar #16
11. november 2012 af eray (Slettet)

Så b er = -3?

Og y=-3x-3

Og hvis ja, hvordan laver jeg så opgave b?


Svar #17
11. november 2012 af eray (Slettet)

Jeg har fået b til at give

a=-3

b=5

y=-3x+5

men er lidt usikker på den, ville bare hør om det var rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Svaret er jo givet i #12.

Svaret i #16 er ikke korrekt.


Svar #19
11. november 2012 af eray (Slettet)

Jeg har fået spørgsmål b til at give -3x+5 ligesom dig? Hvorfor siger du stadig at det er forkert? 

Eller er det spørgsmål af der er noget ivejen med?


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja, og derfor skrev jeg, at du jo selv kunne sammenligne med det rigtige svar i #12.

Det er dit svar i #16, der ikke er korrekt.


Skriv et svar til: ligning for en ret linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.