Matematik

liging

14. november 2012 af inddd (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogle som kan hjælpe mig med at lave denne opgave (vedhæftet).

 

Jeg har prøvet at opstille to ligninger:

x=Anne
y=Bent

1 anker = (x+y)15

1 anker = (x+y)6 + 30x 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2012 af mette48 (Slettet)

1 anker = (x+y)15        ⇒ x+y=1/15 anker pr dag

1 anker = (x+y)6 + 30x

1 anker= 6*1/15 anker + 30x

1-6/15 drikkes på 30 dage af x

9/15 pr 30 dag

1/15 anker på 30/9 dage

1 anker på 30/9 *15 dage =   50  dage af Anne

ialt drikker de 1/15 heraf drikker Anne 1/50  anker pådag

Bent drikker 1/15-1/50 =(10-3)/150 =7/150 anker pr dag

1 anker drikkes på 1 /(7/150) = 150/7 dage ≈ 21 dage


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal have fat i drikkehastighederne.

Hvis x er den tid, Anne bruger til at tømme ankeret alene, og y er den tid Bente bruger til at tømme ankeret alene, og L er mængden af øl i ankeret, er Annes drikkehastighed

vA = L/x

mens Bentes drikkehastighed er

vB = L/y

Den mængde øl, som Anne og Bente tilsammen kan drikke i tiden t er da

m = vA·t + vB·t

Det er oplyst, at de tilsammen kan tømme ankeret på 15 dage, dvs

L = vA·15 + vB·15

Efter 6 dage har de tilsammen drukket mængden

m = vA·6 + vB·6 ,

og derefter kan Anne drikke resten på 30 dage, dvs

L - m = vB·30 .

Kombinerer vi det ovenstående får vi

L = 15·L·(1/x + 1/y)  , og

L - 6·L·(1/x + 1/y) = L·30/y , dvs

1/x + 1/y = 1/15 , og

(1/5)·(1/x + 1/y) + 1/y = 1/30 ,

hvilket giver to ligninger til bestemmelse af 1/x og 1/y:

1/x + 1/y = 1/15

1/x + 6·1/y = 1/6

med løsningen x = 150/7 = 213/7 , y = 50

 


Skriv et svar til: liging

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.