Matematik
integralregning
21. september 2005 af
stasiahansen (Slettet)
hej jeg har om partiel/delvis integration...
Jeg har tænkt over hvilken integraler der med fordel kan løses med partiel/ delvis integration, og hvilken valg af f(x) og g(x) som er bedst??
Tak
// Stasia
Jeg har tænkt over hvilken integraler der med fordel kan løses med partiel/ delvis integration, og hvilken valg af f(x) og g(x) som er bedst??
Tak
// Stasia
Svar #1
21. september 2005 af stasiahansen (Slettet)
er der ikke nogle super-matematik-mennesker som vi hjælpe mig med dette spørgsmål?
Svar #2
21. september 2005 af fixer (Slettet)
Det kan ikke siges generelt hvilket valg der er det bedste for f og g'. Det beror alene på hvad der er lettest og det kan ikke siges i almindelighed.
Hvor differentiation er en mere eller mindre bevidstløs operation at udføre, er integration en ædel kunst, der ofte kræver lyse ideer.
Et eksempel på en stamfunktionsbestemmelse, der med fordel udføres vha partiel integration, er følgende
S[ln(x)]dx = S[1*ln(x)]dx
vi sætter nu f'(x)=1 og g(x)=ln(x) og finder så
S[ln(x)]dx = xln(x)-S[1]dx = xln(x)-x+C
hvor C er en reel konstant.
Hvor differentiation er en mere eller mindre bevidstløs operation at udføre, er integration en ædel kunst, der ofte kræver lyse ideer.
Et eksempel på en stamfunktionsbestemmelse, der med fordel udføres vha partiel integration, er følgende
S[ln(x)]dx = S[1*ln(x)]dx
vi sætter nu f'(x)=1 og g(x)=ln(x) og finder så
S[ln(x)]dx = xln(x)-S[1]dx = xln(x)-x+C
hvor C er en reel konstant.
Svar #3
21. september 2005 af stasiahansen (Slettet)
ok.. tak... har du et eksempel på et dårligt valg af g'(x) og f(x) og et godt valg?? jeg synes nemlig, at det er lidt svært nogle gange hvad der skal være g og hvad der skal være f
Skriv et svar til: integralregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
