Matematik

Parabel toppunkt hjælp!

20. november 2012 af Citizen (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej med jer :) Jeg sidder og skal beregne toppunktet aff flg. parabel: -0.2x^2 + 2x + 2,1. Jeg har beregnet diskrimminanten til at være -4, og nu er jeg så nået til toppunktet:

T: ((-2)/(2*-0,2),(-(-4))/(4*-0,2)) = T: ((-2)/(-0,4),4/(-0,8)) = T: (5,?)

Når jeg skal regne det sidste punkt ud giver det 10, hvor det skulle give 7,1.

 

Hvorfor er det lige præcis at jeg IKKE kan få det sidste punkt (hvor på y-aksen) til at blive det rigtige svar? :(

På forhånd tak!

Vedhæftet fil: parabel.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2012 af SuneChr

f(x)  =  - 0,2x2 + 2x + 2,1

d = 22 - 4·(- 0,2)·2,1 = 5,68

Toppunktet hedder  (- b/(2a) ; - d/(4a) )


Svar #2
20. november 2012 af Citizen (Slettet)

Men det hjælper mig desværre ikke, for så langt er jeg nået. Jeg har regnet det ud for den første, altså (-b/(2a), men den sidte del -d/(4a) ) går ikke op. Har skrevet det i det øverste citat


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2012 af mathon

 

         xT = (-b/(2a)                         yT = c - a•(xT)2

         xT = (-2/(2·(-0,2)) = 5           yT = 2,1 - (-0,2)•(5)2 = 7,1


Svar #4
21. november 2012 af Citizen (Slettet)

Det ser ud til at være rigtigt, men ændrer desværre ikke det faktum, at jeg ikke kan skrive det ind på min TI-30XS. Hvorfor kan jeg ikke det?


Svar #5
21. november 2012 af Citizen (Slettet)

Jo nu virker det! Skulle bare trykke på (-) i stedet for -. Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Parabel toppunkt hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.