Matematik

Eksponentiel funktion, procent fald?

22. november 2012 af Jiji87 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nedenstående tabel viser lufttrykket i stratosfæren i forskellige højder over jordoverfladen:

Højde (km)

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Tryk (millibar)

226

193

165

141

120

103

88

75

64

55


y = b · ax = 1274,5 · e-0,157x


- Hvor mange procent falder trykket pr. km?



- Hvor mange procent falder trykket, når højden forøges med 5 km?



 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2012 af peter lind

Beregn -100*(y(x+1)-y(x))/y(x) og -100(y(x+5)-y(x)/y(x) Det bemærkes at x kan forkortes ud


Svar #2
22. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

En ret forvirrende formel, kan du muligvis opskrift det på en anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er vist samme opgave som denne https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1172998 , hvor det er forklaret.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2012 af SuneChr

f(x)  =  1274,5 · e - 0,157x

f(x + 1) - f(x)  er trykfaldet pr. km

f(x + 5) - f(x)  er trykfaldet pr. 5 km

Trykfald i % bliver negativt med formlen:

100%· (største højdes tryk - mindste højdes tryk) / (mindste højdes tryk)

 

 


Svar #5
22. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

Har godt set den, men vil gerne se udregningerne, har prøvet at regne den, men mine værdier er lige i overkanten, så kunne være rart lige at se fremgangsmåde med udregninger.


Svar #6
22. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

100%· (største højdes tryk - mindste højdes tryk) / (mindste højdes tryk)

 

100% · (20-11)/11 = 81,81 %

Vil det sige, at pr. km falder trykket med 81, 81 %?

 

Men skal man ikke ligge vægt på der bliver nævnet pr.km??


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. november 2012 af peter lind

Det du har regnet på er de antal kilometer, der indgår i observationerne. Det er helt forkert. Du skal se på trykket og bruge den formel, du angiver i #0


Svar #8
22. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

Kunne du prøve at vise udregningerne??

 

f(x + 1) - f(x)  er trykfaldet pr. km

 

Hvad er x i formlen???


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Grammatisk set er trykfaldet vel positivt, når trykket rent faktisk falder. Det er mere korrekt at sige, at trykændringen er negativ.

#6

Trykfaldet, eller trykændringen, pr. km er ændringen i trykket når x ændres med 1 km . Derfor benyttes f(x+1) - f(x), som ikke er lig med det, du udregner. Man har jo

(f(x+1) - f(x)) / f(x) = e-0,157302 - 1 = -0,14555

Trykket falder derfor med 14,6% for hver km ændring i højden. Specielt ser man, at (f(x+1) - f(x)) / f(x) ikke afhænger af x.


Svar #10
22. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

Mange takker!


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion, procent fald?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.