Matematik

Bestem en ligning for normalen

24. november 2012 af AndersLynge (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem en ligning for normalen til grafen for f(x)=kvadratrod x

i (x0, f(x0))

Havde tænkt mig først at finde tangentligningen, og derefter tage normalvektoren til denne.

Men jeg kende jo ikke xo, kan jeg finde tangentligningen alligevel?

 

Håber på lidt hjælp : )


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2012 af peter lind

Du skal bare udtrykke tangentligningen og normalligningen ved x0


Svar #2
24. november 2012 af AndersLynge (Slettet)

Hmm

Så tangentligningen bliver altså

 

y = (2 x0 - 4) (x -  x0 ) + (x^2  -4x0  +4)

 

Hvordan ganger jeg parenteserne sammen, tænker på x og x0 kan man det?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2012 af peter lind

Nej Ligningen for tangenten til grafen for en funktion i  ( x0, f(x0)) er y = f'(x0)*(x-x0) +f(x0)


Svar #4
24. november 2012 af AndersLynge (Slettet)

Men hvordan omskriver jeg den til formen 

 

ax + by + c = 0

 

Så jeg på den måde kan finde normalvektoren n=(a,b) og derefter finde ligningen til normalen

 

Jeg er ikke het med . .


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2012 af peter lind

Gang parentesen ud og flyt alt over på venstre side


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2012 af hbhans (Slettet)

Tangentens hældning er α = f'(x0). Normalens hældning β fås af formlen αβ = -1.


Skriv et svar til: Bestem en ligning for normalen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.