Matematik

Tænkeopgave

29. november 2012 af LogR (Slettet) - Niveau: C-niveau

Et teater hævede billetprisen med 30%. Det medførte at den månedlige billetindtægt steg med 17 %. Hvor mange procent er besøgstallet gået ned pr. måned?

 

WTF?..


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2012 af mathon

 

              antal besøgende           pris           indtægt

før                   Nf                           P             Nf • P
efter                Ne                       1,3·P       1,17 • (Nf • P) = Ne•1,3·P

 

                               Ne / Nf =  1,17/1,3 = 0,90 = 90%

                               Ne = 90% • Nf = 90% af Nf

        dvs
                               besøgstallet er gået ned med 10% pr. måned

 


Svar #2
29. november 2012 af LogR (Slettet)

Super mange gange tak! :-D

Kan du give nogle tips til hvad man skal gøre næste gang man støder på tænkeopgaver? Noget med at stille dem op på en bestemt måde eller se på noget bestemt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2012 af mathon

det afhænger helt af opgavens art

          det drejer sig om at kunne sætte de enkelte oplysninger ind i en "kendt" sammenhæng


Svar #4
29. november 2012 af LogR (Slettet)

Hmm okay. Vil du ikke prøve at sende mig en og så kan du rette den og se om jeg har gjort det rigtigt. Jeg vil gerne lære at aktivere min hjerne lidt :b


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2012 af mathon

Vandhane nr. 1 er 10 minutter om at fylde karret op. Vandhane nr. 2 er 15 minutter om at fylde karret op.

 

Hvor lang tid tager det at fylde karret op, hvis begge vandhaner er åbne?

 


Svar #6
29. november 2012 af LogR (Slettet)

Okay jeg har et bud, men det er sgu sikkert forkert.. :s

10-((15-10)/2) = 7 min og 30 sek? :-D


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

Forkert! Du har lavet en udregning. Prøv i stedet at stille det op som ligninger.

venstreside = højreside. Det er det man oftest gør i tænke-opgaver...

hane 1:   1/10 * minutter = 1

hane 2:                            = 1

samlet:                             = 1        (100% fyldt = 1)


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ida og Morten skal dele 127 kr. Morten skal have 3 gange så meget som Ida. Hvad skal de hver have?

Stil op som ligning(er).


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

Søren er dobbelt så gammel som Freddy. Lille-lars er 1/3 så gammel som Freddy. Tilsammen er de 120 år.


Svar #10
30. november 2012 af LogR (Slettet)

Okay den med Morten og Ida giver at Ida får 31,75 kr og Morten får 95,25 kr

Man kan bruge ligningen 127 = x+(x*3)

Og den med Søren, Freddy og Lille-lars giver at Søren er 72 år, Freddy er 36 år og derfor er lille-lars 12 år

Tilsammen bliver det 120 år.

Men jeg kan stadig ikke helt gennemskue den med vandhanerne


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

1/10 * minutter + 1/15 * minutter = 1

1/10 * x + 1/15 * x                       = 1


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. november 2012 af mathon

 

                                                   hane1           hane2          hane1+hane2
            på 1 minut fyldes           (1/10)            (1/15)         (3+2)/30 = (1/6)           af karret

            på 6 minutter fyldes                                               6/6 = 1/1 af karret =  hele karret


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. november 2012 af SuneChr

# 4  Har du mod på en opgave til?

To togstammer passerer hinanden i modsat retning, på hver sit spor, forstås.

Togstamme A er 98 m lang og kører med en jævn hastighed på 113 km/t

Togstamme B er 118 m lang og kører med en jævn hastighed på 97 km/t

Hvor lang tid tager passagen, d.v.s. fra forenderne af togene mødes til bagenderne mødes ?

 


Svar #14
30. november 2012 af LogR (Slettet)

Tager det dem 75 sek at passere hinanden? Den er ret svær :s

Svar #15
30. november 2012 af LogR (Slettet)

Enten 75 sek eller 80 sek :b

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. november 2012 af SuneChr

Hvordan har du udregnet # 15 ?

A og B har modsat rettede hastigheder, så det kan ikke tage så lang tid.

Det tager 3,70 sek.   med to decimaler

Prøv at opstille de to bevægelsesligninger og lad de to bagender på A og B være punkterne, der bevæger sig.

Når de mødes, kan vi finde t.


Svar #17
30. november 2012 af LogR (Slettet)

Øv jeg er håbløs.. Jamen altså jeg brugte noget alá den ligning man skal bruge for at finde ud af det punkt hvor to linjer skærer hinanden, men det gav ingen mening..

Hvad mener du med bevægelseslininger? 

Er det bare 98:113+118:97=x

 

Jeg er ret lost.. :s


Brugbart svar (1)

Svar #18
30. november 2012 af SuneChr

A hastighed  113 km/t  =  565/18  m/sek

B hastighed  97 km/t  =  485/18  m/sek

Lad bagenden på A ligge på en x-akse  med x = 98

Lad bagenden på B ligge på en x-akse  med x =  - 118

A´s bevægelse:   x  =  98 - 565/18·t

B´s bevægelse:   x  =  - 118 + 485/18·t

Sæt de to udtryk lig med hinanden, og find t.


Brugbart svar (0)

Svar #19
01. december 2012 af mathon

af en lidt anden type

Aftapningsbeholderen på en spritfabrik indeholder 10191 kg whisky; 1 kg whisky er fremstillet af 360 g alkohol, mens resten er destilleret vand.
Hvor mange liter alkohol er der anvendt til fremstilling af de 10191 kg whisky, når massefylden af alkoholen er 0,79 g/cm3?

Fra beholderen tappes 3960 liter whisky på helflasker, halvflasker og kvartflasker, der rummer henholdsvis 72cl, 36 cl og 18 cl.
Hvor mange flasker får man af hver slags, når antallet af helflasker er dobbelt så stort som antallet af hver af de to andre slags flasker?

Aftapningsbeholderen er indvendig en opretstående cylinder med grundfladediameteren 28 dm.
Hvor mange liter whisky er der gået til spilde under aftapningen, når der oprindelig var 10800 liter i beholderen og whiskyen efter aftapningen står i en højde af 111 cm i beholderen?

Fabrikken har en anden gang fremstillet 3000 liter whisky, af hvis rumfang 60,2% er alkohol. Af denne whisky ønsker man ved tilsætning af destilleret vand at fremstille en svagere whisky, af hvis rumfang 43% skal være alkohol.
Hvor mange liter destilleret vand skal man tilsætte? (Der ses bort fra den ringe sammentrækning, der sker ved tilsætning af destilleret vand)


Skriv et svar til: Tænkeopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.