International økonomi

OPG. 7.8 i IØ BOG - 3 Spørgsmål!!!!

05. december 2012 af thomasni (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

 

Jeg sidder her med min international økonomi aflevering, hvor jeg fuldkommen har glemt hvad man skal gøre i følgende opgaver. Lidt hjælp ville være tiltrængt. Der er lige lidt der skal læses inden, man kan besvare men det tager ikke lang tid.

Se nedenstående: 

I foråret 2010 vedtog regeringen den såkaldte Folkesundhedspakke, som indførte nogle afgifter, der især havde til hensigt at forbedre folkesundheden. Det drejer sig bl.a. om følgende:

- Afgiften på cigaretter blev forhøjet med 2 kr. pr. pakke

- Afgiften på alkoholsodavand blev forhøjet med 25 øre pr. liter

- Afgift på mættet fedt indførtes 

Afgiften på mættet fedt havde til hensigt at bremse forbruget af produkter med mættet fedt, da disse øger risikoen for hjertekarsygdomme. Afgiften blev typisk lagt på mejeriprodukter (Smør, Ost, Piskefløde), madolie samt kød. En kvart liter piskefløde steg således ca. 1 krone i pris som følge af afgiften, mens en pakke smør steg med 2 kroner. Et halvt kilo hakket svinekød (til hjemmelavede frikadeller!) steg med 1 kr., mens margarine med en prisstigning på 25 pct. er den vare, som rammes hårdest. Mælk er undtaget afgiften. Afgiftspakken vil give en indtægt for staten på 190 mio. kr.

 

a) Hvilke samfundsgrupper rammes især af de pågældende afgifter?

 

b) Foretag på baggrund af a) en nærmere analyse af afgifternes fordelingsvirkning (er den enkelte afgift en degressiv, progressiv eller en proportional skat?).

 

c) I hvor høj grad vil afgifterne efter din vurdering kunne tænkes at påvirke danskernes forbrug af disse produkter? Inddrag begrebet priselasticitet i din forklaring.

Mange tak på forhånd.


Skriv et svar til: OPG. 7.8 i IØ BOG - 3 Spørgsmål!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.