Matematik
fourierrække
jeg sidder og kan slet ikke komme igang med første delopgave i den vedlagte opgave. Kunne nogen hjælpe mig igang?
jeg ved at hvis fourierrækken skal konvergere mod f(t) så skal t være et punkt hvori f er kontinuert.
er det så sådan at jeg skal have α og β til at være definerede i 4+sin(4t) . ? altså jeg er med på hvornår den konvergerer mod f(t). men jeg er ikke helt med på hvad jeg skal med α og β
Svar #1
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
Hvis funktionen f(t) er stykkevis differentiabel i hovedintervallet, konvergerer Fourierrækken for f(t) punktvis mod f(t), hvis f(t) er normaliseret. Det betyder, at dens funktionsværdi i et diskontinuitetspunkt skal være middelværdien af grænseværdierne fra højre og venstre. Den forelagte funktion har to diskontinuitetspunkter, nemlig t = 0, og t = π . Bestem derfor α og β , så funktionen bliver normaliseret.
Svar #2
07. december 2012 af teamwork (Slettet)
når jeg plotter kan jeg se at f(t)= 4 både i t=0 og i t=π
så har jeg at α=(1/2)*(f(t+)+f(t-))=(1/2)*(4+0)=2
β=(1/2)*(f(t+)+f(t-))=(1/2)*(4+0)=2
Svar #3
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Ja, det er korrekt. Det fremgår jo også umiddelbart af funktionsforskrifterne, at
f(t) = 0 → 0 for t → 0- og for t → -π+ og dermed også for t → π+
og
f(t) = 4 + sin(4t) → 4 for t →0+ , og
f(t) = 4 + sin(4t) → 4 + sin(4π) = 4 for t → π-
Svar #4
07. december 2012 af teamwork (Slettet)
i fjerde delopgave når jeg vil finde a_0 så siger jeg
(1/π) * ∫-ππ 4+sin(4*t) dt= 8
Men jeg kan se at facit skal give 4. er det sådan at jeg skal integrerer fra 0 til pi fordi (4+sin(4*t) ) kun er defineret i det interval? eller er det helt galt?
Svar #5
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Du skal jo benytte funktionens forskrift. Den er jo kun 4+sin(4t) på intervallet ]0;π[ . På intervallet ]-π;0[ er funktionen konstant lig med 0. Integralet deles derfor op i henhold til den stykkevise definition af f(t). Der skal selvfølgelig integreres fra -π til π , men da funktionen er 0 på hele ]-π;0[ , svarer det så i praksis til kun at integrere på ]0;π[ .
-π∫π f(t) dt = -π∫0 f(t) dt + 0∫π f(t) dt = -π∫0 0 dt + 0∫π (4+sin(4t)) dt
Skriv et svar til: fourierrække
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
