Matematik
Rumfang af kugle
Via Simpsons formel. Figurens højde h, bundens areal Gb, arealet af figurens top og tværsnitsareal gennem midten af figuren parallelt med bundfladen. Simpsons formel: V = 1/6h(Gb + 4Gm + Gt).
Kan rumfanget af en KUGLE findes via simpsons formel????? Rumfanget af en kugle: V = 4/3 * pi * r^2. Min radius har jeg sat til at være 6, så rumfanget bliver altså 904,779. Jeg kan umiddelbart ikke se hvordan det skulle gøres via simpsons formel, da jeg ikke kan se hvordan jeg skal beregne grundfladearealet af kuglen??
Svar #1
09. december 2012 af peter lind
Du kan bruge formlen for rumfanget af et omdrejningslegeme V = πabf(x)2dx
Svar #2
09. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
Hvorfor vil du benytte Simpson, når man nu har en eksakt formel for rumfanget af en kugle? Rumfanget er i øvrigt
V = (4π/3)·r3 .
Man kan benytte formlen for rumfang af et omdrejningslegeme , hvor man drejer grafen for funktionen
f(x) = √(r2 - x2) , x ∈ [-r ; r]
360º omkring x-aksen, og så approksimere integralet for rumfanget ved hjælp af Simpson, eller man kan løse integralet eksakt.
Svar #3
09. december 2012 af 1mitstudie (Slettet)
Ja Andersens svar er det man bruger V = (4π/3)·r3 .dejligt nemt at huske og lige ud af landevejen logisk ****
Svar #4
09. december 2012 af mathon
hyppigt bruges også
V = (π/6)•d3 da r sjældent kan måles i praksis
Svar #5
09. december 2012 af Thomasen2 (Slettet)
Tak for svar! Fordi jeg vil benytte simpsons formel er fordi, at de i opgaven spørger om man kan bruge simpsons formel for en kugle..
Jeg forstår ikke helt hvordan jeg kan bruge den ud fra jeres svar?
Svar #6
09. december 2012 af peter lind
Af ovenstående fås at V = π∫-rrr2-x2dx. Integrationen kan gennemføres med brug af Simpsons formel
Svar #7
09. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#5
Indsæt funktionen for halvcirklen f(x) = √(r2 - x2) i formlen for omdrejningslegemets rumfang
V = π·a∫b (f(x))2 dx
= π·-r∫r (r2 - x2) dx
og beregn integralet ved at benytte Simpson's formel. Kontroller med det eksakte resultat, når man regner videre
V = π·[r2x - x3/3)r-r = π·r3·(1 - 1/3 -(-1 -(-1)3/3)) = π·r3·(1+1-(1/3)-(1/3)) = (4π/3)·r3
Skriv et svar til: Rumfang af kugle
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
