Matematik

GeoGebra logaritmisk skala

16. december 2012 af flopper (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen der ved om man kan lave en graf med narturlig logaritmisk skala i GeoGebra, og i såfald forklare mig hvordan. 

Mvh Nanna. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2012 af SuneChr

Logaritmefunktionerne er proportionale.

Således har vi

log x  =  (ln x) / (ln 10)


Svar #2
16. december 2012 af flopper (Slettet)

Hvad gør jeg så helt præcist, når jeg har en ligning som jeg skal tegne i graf for med logaritmisk skala?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2012 af SuneChr

Jeg kender ikke GeoGebra.

Vil du have den logaritmiske skala hovedinddelt  e0 e1 e2 ........... i stedet for   100 101 102 .......... ?


Svar #4
16. december 2012 af flopper (Slettet)

Jeg ved det faktisk ikke rigtig. Jeg har i min bog et eksempel, som jeg så skal gennemregne med nye tal. Der har de tegnet grafen for en ligning almindeligt, og derefter med logarimitmisk skala, få så at kunne aflæse en konstant. Derfor skal jeg have tegnet min graf med logaritmisk skala, jeg har bare ikke nogen idé hvordan man gør. 

Her et billede af hvordan det ser ud i min bog. De øverste grafer er de almindelige, og de nederste med logatismisk skala. 

http://billedeupload.dk/images/2sjNW.png

Mvh Nanna


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2012 af SuneChr

Figuren til venstre er grafen for eksponentialfunktionen  f(x) = b·ax  hvor funktionen fremstilles som en ret linje i et halvlogaritmisk system.  b aflæses ved grafens skæring med y-aksen.  a beregnes ved at aflæse to vilkårlige punkter på linjen, (p ; q) og (r ; s) .  Så har vi   a = (r - p) roden af ( s/q) .


Svar #6
16. december 2012 af flopper (Slettet)

Ja, men da mine tal er anerledes end dem der er brugt her, skal jeg have tegnet grafer for min ligning som er C(t)=-4,2381(e^(-0,3^(-1)*t)-e^(1,8^(-1)*t)). Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. december 2012 af SuneChr

Har jeg læst ligningen rigtigt? Har indført, for overskuelighedens skyld,  exp x

Vi kan ikke anvende logaritmisk koordinatsystem til en funktion bestående af led. Men det grafiske billede kan let laves i et almindeligt koordinatsystem i Excel, som jeg selv bruger.


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. december 2012 af SuneChr

Vedhæftet.

Kurven, i det logaritmiske system, kan ikke blive en ret linje, da funktionen C(t)  indeholder led.

Vedhæftet fil:SP 1712120122.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. december 2012 af SuneChr

# 8 fortsat

Det vedhæftede kan sandsynligvis ikke, for øjeblikket, vises på SP. Der har været visse vanskeligheder generelt.

C(t)  → 4,2381  for  t → ∝


Skriv et svar til: GeoGebra logaritmisk skala

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.