Matematik

Hjælp til stamfunktioner

16. december 2012 af Kurtis1 (Slettet)

Hej jeg søger hjælp til at finde stamfunktionen til følgende

 

x5log(x) dx 

 

3(x-1)2dx

 

3*e4x+2dx


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2012 af peter lind

1. brug partiel integration integre x5 differentier log(x)

2. Brug substitution t = x-1  dt = dx

3. brug substitution t = 4x+2   dt= 4dx


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2012 af hbhans (Slettet)

1) Brug formlen ∫udv = uv - ∫vdu, idet u = ln(x) og v = x5

∫x5ln(x)dx = ln(x)·x6/6 - ∫x6/6·1/xdx = ln(x)·x6/6 - (1/6)∫x5dx = (x6/6)ln(x) - x6/36


Svar #3
16. december 2012 af Kurtis1 (Slettet)

Ok det vil jeg prøve.. hvordan er det sådan lige umiddelbart man kan se på en funktion om man skal bruge partien integration eller substution?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2012 af hbhans (Slettet)

Tjah! Man ser lidt på integranten og bestemmer sig for en fremgangsmåde. Fx ville jeg beregne 2) ved hjælp af lidt forudberegning:

3(x-1)2 = 3(x2 -2x +1), så integralet bliver 3(x3/3 -2·x2/2 + x)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2012 af peter lind

substitution. se efter om der forekommer en eksponentialfunktion, logaritmefunktion, kvadratrod eller en trigonometrisk funktion af et eller andet udtryk. Gør der det er der stor sandsynlighed for at du skal substituere dette udtryk. Udtryk med xn gange en logaritmefunktion, eksponentialfunktion, sinus eller cosinus skal der ofte bruges partiel integration


Skriv et svar til: Hjælp til stamfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.