Tysk

Gloser og ordstilling

17. december 2012 af la12 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Kære SP

Vil i være søde at nævne de mest almindeligste tyske gloser, som kan bruges til at føre en rigtig tysk samtale.

-Ord som fx altid, nogengange, hver dag, bliver, ... osv.

En ting til, jeg har svært ved ordstilling, hvad er reglerne?

Jeg håber i kan hjælpe mig.

 


Svar #1
17. december 2012 af la12 (Slettet)

Undskyld, mener de mest almindelige...


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. december 2012 af Tyskfødt (Slettet)

Om ordstillingen

Når verbet i en hovedsætning står i præsens eller imperfektum er ordfølgen som på dansk.


Er hovedverbet en sammensat tid, står participiet (ved førnutid og førdatid) og infinitiven (ved futurum) sidst i sætningen.  Ich habe gestern bei meiner Großmutter in Hamburg bis 10 Uhr geschlafen.   Ich werde heute auf dem Rückweg von der Schule beim Bäcker in der Stadt  ein Brot kaufen.


I bisætninger sættes verbet sidst ; i en sammensat tid står hjælpeverbet efter hovedverbet.
Es regnete,  als ich nach der Theatervorstellung um 22 Uhr nach Hause ging.  Ich hatte keinen Schirm mitgenommen, weil die Meteorologen Sonnenschein für den ganzen Tag versprochen hatten. Das Mädchen, das du auf der Straße siehst, ist meine Tochter. Der Junge, den du auf der Straße gesehen hast, ist mein Sohn
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. januar 2013 af Stygotius (Slettet)

Udtryk som kan bringe samtalen videre kunne være:

 

-efter min mening = meiner Meinung / Anschauung / Ansicht nach

nogle gange (NB. ikke "nogengange" !!)  = manchmal ( som ikke betyder 'mange gange')

på den ene side = einerseits   -   på den anden side = andererseits

hvis man går ud fra at...  =  wenn man davon ausgeht, dass...........

hver dag = jeden Tag (HUSK: tiden hvornår i akkusativ står)

hver tredje uge   =  alle drei Wochen  (evt. "jede dritte Woche", men det er ikke så almindeligt)

altid = immer

aldrig = nie(mal)

næsten hver gang = fast jedes Mal

jeg tror at....... = ich glaube, dass............

jeg mener at = ich bin der Meinung, dass........

jeg synes, at.....  =  ich finde, dass.........

-men man kunne også sige at  =  man könnte aber auch sagen, dass........

det drejer sig om....... = es geht um (+akk.)   -    es handelt von (+ dat.)   -    es dreht sich um (+akk.)

 

Der er naturligvis mange, mange  andre, men du må nok være mere konkret i dine spørgsmål.


Skriv et svar til: Gloser og ordstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.