Matematik

Bevis for k(n,r)

18. december 2012 af hp92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg sidder og skal aflevere SRP-opgave på fredag. Det går rigtig godt, men jeg har sat mig fast ved en del af min problemformulering, som lyder på, at jeg skal bevise at k(n,r) = k(n-1,r-1) + k(n-1,r).

Jeg har indtil videre ikke rigtigt fået udledt noget, så jeg ville være meget taknemmelig, hvis nogen kunne hjælpe mig. Jeg har set et par tråde, hvor samme emne behandles, men jeg savner lidt en dybere forklaring på, hvorfor det nu og engang er således, som det er. Håber I vil hjælpe :-)

Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at

k(n,r) = n! / (r! · (n-r)!)

Man har så

k(n-1,r-1) + k(n-1,r) = (n-1)!/((r-1)!·(n-r)!) + (n-1)!/(r!·(n-r-1)!)

                                   = r·((n-1)!)/(r!·(n-r)!) + (n-r)·((n-1)!)/(r!·(n-r)!)

                                   = [ r·((n-1)!) + (n-r)·((n-1)!) ] / (r! · (n-r)!)

                                   = n·((n-1)!) / (r! · (n-r)!)

                                   = n! / (r! · (n-r)!)

                                   = k(n,r)


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. december 2012 af SuneChr

[LINK]

Fik, beklageligvis, fejlplaceret besvarelsen i en anden tråd.


Svar #3
18. december 2012 af hp92 (Slettet)

Mange, mange tak for hjælpen! :-)


Svar #4
19. december 2012 af hp92 (Slettet)

Beklager jeg tager dette op igen, men er i tvivl om, hvordan du, Andersen11, kommer fra

(n-1)/(r-1)+(n-1)/r 

til

 (n-1)!/((r-1)!·(n-r)!)+(n-1)!/(r!·(n-r-1)!)

Hvornår og hvordan kommer fakulteterne ind i billedet?

Mvh. :-)


Svar #5
19. december 2012 af hp92 (Slettet)

Hov, det er lidt pinligt. Havde ikke tænkt over, at (n-1)/(r-1)+(n-1)/r ikke fungerer som en egentlig brøk. Ændrer lige mit spørgsmål så: hvorfor tilføjes henholdsvis (n-r)! og (n-r-1)! i nævneren på de to led? Er ikke sikker på, jeg har styr på mine regneregler her. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2012 af 1mitstudie (Slettet)

hp92 det skal du muligvis være ked af, men du er ikke alene jeg forstår nada!!!!

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg ved slet ikke, hvor du mener, at udtrykket (n-1)/(r-1)+(n-1)/r overhovedet forekommer.

Man starter med udtrykket

k(n-1,r-1) + k(n-1,r)  =     og indsætter definitionen for k(n,r)

                                    = (n-1)!/((r-1)!·(n-r)!)       +      (n-1)!/(r!·(n-r-1)!)
                                                   k(n-1,r-1)                              k(n-1,r)

Den første brøk forlænges med r, og den anden brøk forlænges med (n-r) , så man får

                                    = r · (n-1)!/(r · (r-1)!·(n-r)!)         +      (n-r) · (n-1)!/((n-r) · r!·(n-r-1)!)

Så kombinerer man i nævnerne

                                    = r·(n-1)!/(r!·(n-r)!)           +            (n-r)·(n-1)!/(r!·(n-r)!)

Nu har brøkerne samme nævner, så tællerne kan umiddelbart adderes

                                    = [ r·(n-1)!   +  (n-r)·(n-1)! ] / (r!·(n-r)!)

og i tælleren sættes (n-1)! uden for parentes

                                   = [ r + n-r ]·(n-1)! / (r!·(n-r)!)

                                   = n·(n-1)! / (r!·(n-r)!)

                                   = n! / (r!·(n-r)!)

                                   = k(n,r)
 


Svar #8
19. december 2012 af hp92 (Slettet)

Det hjalp rigtigt meget. Mange tak!


Svar #9
19. december 2012 af hp92 (Slettet)

Hvilken regel anvender du, når du sætter (n-1)! uden for parantesen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man sætter den fælles faktor (n-1)! uden for en parentes. En faktor a, der forekommer i flere led, kan sættes uden for parentes. Det kaldes den distributive lov:

a·b + a·c = a·(b + c)

men det er jo noget, man lærer i de små klasser.


Svar #11
19. december 2012 af hp92 (Slettet)

Som sagt var jeg ikke sikker på, at jeg her havde styr på mine regneregler, hvorfor jeg netop også var forvirret. Jeg takker for svaret, trods den hånende bemærkning - håber den hjalp på dit humør. ;-) Hav en god aften.


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. december 2012 af PeterValberg

#11 Det er den såkaldte "distrubutive regel"    a(b+c) = ab+ac   [ LINK ]

Der er ikke noget hånligt i Andersen11's bemærkning,
- det ER et faktum, at man allerede i folkeskolen lærer om denne regel....
 

HUSK på at vi er her på SP for at hjælpe hinanden, så der er INGEN grund
til at blive "pigesur", når Andersen11 påpeger et faktum, - du burde kende denne
(parentes)regel fra din tid i folkeskolen.

Glædelig Jul og et velsignet nytår til dig og dine kære.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #13
19. december 2012 af hp92 (Slettet)

Måden det blev skrevet på, og i kontekst, synes jeg, bemærkningen var nedladende. Jeg ved ikke med jer, men jeg husker på ingen måde alt det matematik, jeg har lært gennem tiden. Som nogle af de mere aktive brugere herinde bliver i nok også konfronteret med sådanne regler og lignende oftere end jeg.

.... Men svarede egentlig bare for at sige mange tak og i lige måde. :-)


Skriv et svar til: Bevis for k(n,r)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.