Matematik

Matrixregning

19. december 2012 af matematiktaktak (Slettet) - Niveau: A-niveau

På et bestemt gymnasium sælges to slags sodavand A og B. PÅ gymnasiet gennemføres jævnligt spørgerunder, blandt de elever, der drikker sodavand, om de vælger A eller B. Det antages, at 10% af eleverne skifter fra A til B, og 22% skifter fra B til A fra spørgerunde til spørgerunde.

Antallet af elever, der drikker henholdsvis sodavand A og sodavand B i spørgerunde n betegnes henholdsvis an og bn

 

a) Gør rede for, at udviklingen i fordelingen mellem antal elever, der drikker sodavand A og sodavand B, kan beskrives ved: 

 

(an+1      bn+1) = (0,9  0,22                    0,1  0,78) * (an+1         bn+1)

 

Jeg ved ikke hvordan jeg skulle skrive matricerne ind... Det store mellemrum illustrer, at det står "nederst"...

 

 

b) Bestem en egenvektor for (0,9  0,22            0,10  0,78) når egenværdien er 1. Hvad fortælelr den fundne egenvektor om forholdet mellem antal elever, der vælger sodavand A henholdsvis B?

 

 

Jeg har lavet a;

Udviklingen i fordelingen mellem antal elever, der drikker sodavand A og sodavand B kan beskrives ved ovenstÃ¥ende matrix, da 0.78 stÃ¥r for de 78% elever, ders skrifter fra sodavand B til A, og 
0.1 står for de 10% der skiter fra sodavand A til B. Da sodavand A og B hver er 1, hhv 0,78 og 0,9 de resterende, der ikke skifter sodavand.

Antallet af elever, der drikker den givne sodavand betegnes som hhv a
                             "[n]"
og
                              b[n]

For hver spørgerunde ændrer antallet af elever der drikker den bestemte sodavand sig, som beskrevet ovenfor.

 

Har lidt problemer med at komme igang med b :-(


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er opg 14 i dette eksamenssæt

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110726_1frs111-MATnA-18052011_UVM_web.ashx

Jeg vil påstå, at opgaven er dårligt formuleret, for der jo tale om, at det er 10% af de elever, der drikker sodavand A, der skifter fra A til B, (ikke 10% af alle eleverne), og tilsvarende er det 22% af de elever, der drikker sodavand B, derskifter fra B til A (ikke 22% af alle eleverne).

På højre side i din matrixligning skal der stå (an   bn)

b) Løs ligningen Mx = x , hvor M er den angivne matrix.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2012 af peter lind

Du skal løse ligningen A*x = x hvor A er den opgivne matrice.  Der skulle være uendelig mange løsninger, så du vil få en løsning af formen t*x0 hvor t er et vilkårligt reelt tal


Svar #3
19. december 2012 af matematiktaktak (Slettet)

Tak!

Jeg prøver :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2014 af TineLE (Slettet)

Jeg forstår det ikke.. Sidder selv med denne opgave b..

Man skal løse ligningen Mx=x.. Men hvad er x? er det (an   bn) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

x er en egenvektor for matricen M hørende til egenværdien 1 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2014 af TineLE (Slettet)

Nu tror jeg, at jeg har forstået det. Har lige taget et billede af hvad jeg har gjort. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2014 af TineLE (Slettet)

Altså (M-egenværdi*E)*v=nulvektor


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja.


Skriv et svar til: Matrixregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.