Matematik

Regningsarternes hierarki

05. januar 2013 af Glitch (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er lige begyndt på Matematik C og har et spørgsmål jeg ikke har kunnet greje.

Jeg skal løse følgende, men er i tvivl om hvordan reglerne er:

(-4)^2 = (-4)*(-4) = 16

Hvis jeg har forstået det korrekt så ganger jeg det med hinanden hvilket giver 16. Da det er en plus parentes så hæver jeg den blot.

Næste løsning lyder så:

-4^2 = -16

Jeg forstår ikke hvordan den kan give -16? -4*-4 giver vel 16?

Nogen der kan forklare hvorfor og hvilken regel der gør at den giver -16`?

 

Det vil jeg sætte stor pris på.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2013 af peter lind

Der står ikke-4*-4 men -4*4 = -(4*4)


Svar #2
05. januar 2013 af Glitch (Slettet)

Hejsa,

Tak for svaret. Vil du være rar at forklare hvorfor det er sådan?

Jeg troede et tal opløftet i eksempelvis 2 betyder at det skal ganges med sig selv. Og da det jo er -4 virkede det logisk for mig at det korrekte så ville være -4*-4.

Vil det sige at hver gang et negativt tal er i en eller anden form for potens så skal det ganges med det positive tal?

Altså

-6^2 = -6*6 = -36

-2^3 = -2*2*2 = -8?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal være opmærksom på, at -62 betyder - (62) = -36 , ikke (-6)2 = 36.

Tilsvarende betyder -23 tallet - (23) = - 8, ikke (-2)3, selvom det i dette tilfælde også beregnes til -8 .

Hvis man ønsker at opløfte et negativt tal i en potens, sætter man parentes om: (-3)4 , så det er klart, at det er det negative tal -3, der opløftes i 4. potens, og ikke 34, der skal trækkes fra med.

Der forekommer mange opgaver, hvor en 2.-gradslignings diskriminant skal beregnes, og hvor koefficienten b er negativ.


Svar #4
06. januar 2013 af Glitch (Slettet)

Hej Andersen11, mange tak for din hjælp. Men jeg er ikke sikker på at jeg forstår det 100%

 

Hvis jeg har en opgave der lyder:

62 så er svaret 36, da 6 er et positivt tal. 

Havde opgaven lydt -62, så sætter man  parantes om så det faktisk bliver en minus parantes = -(62) = -(36) = -36

Er det sådan det skal forstås?

Og at dette gælder ved alle negative tal der opløftes i potens?


Skriv et svar til: Regningsarternes hierarki

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.