Matematik

potensfunktion

12. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kæmper med at finde a og b i følgende:

Y1=bX1a  <=>    1,8=b12a   og      Y2=bX2a <=>  4=b80a

Begge indgår på en ret linje B i et "dblog" koordinatsystem.

(prøver lige at vedhæfte billedet.) jeg skal bruge det til at indsætte i excel, hvor cellen skal hente X i en anden celle, og returnere Y.  Jeg glæder mig til at se jeres gode svar.  Morten

Vedhæftet fil: spildevand.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2013 af peter lind

Divider de 2 ligninger med hinanden. Derved går b ud og du har en ligning med en ubekendt. Den løses ved at tage logaritmen på begge sider af lighedstegnet.

Sæt  dernæst den fundne værdi af a ind i en af de oprindelige ligninger. Det giver en simpel ligning til bestemmelse af b


Svar #2
12. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

tak for det Peter, havde forsøgt, men uden det ønskede resultat, men nu virker det.


Svar #3
12. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

måske jeg kan få hjælp her også?

 

6=b7a      og     11=b1,9a

der er her tale om en negativ vækst, igen skal det kunne bruges i excel

 

/Morten


Svar #4
12. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

når jeg finder eksponenten som negativ, bliver "b" forkert når jeg arbejder videre. Hvis jeg ændrer eksponenten til positiv passer den funktion jeg anvender til beregningen, men så passe det naturligvis ikke når jeg øger X.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2013 af peter lind

Med de pågældende tal er funktionen aftagende så a skal være negativ. Hvad mener du med at b bliver forkert ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2013 af SuneChr

Man har

      

Indsæt dernæst denne a værdi i et af udtrykkene i # 3 .


Svar #7
12. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

jeg får:   a= -2,5441226392  og b= 847,5870376629

I funktionen       847,5870376629*7 -2,5441226392=Y=6, passer det som det skal, men i den anden giver det ca 165 hvor det skulle give 11!

Måske du kunne vise en korrekt opstilling?

 

 

/Morten


Brugbart svar (1)

Svar #8
12. januar 2013 af SuneChr

a =  - 0,464808

b =  14,823802

       Hermed passer begge udtryk i # 3 .


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2013 af mathon

generelt
har du
                             y = b•xa
og
                             log(y) = log(b•xa) = log(b) + log(xa) = log(b) + a•log(x)

                             log(y) = a•log(x) + log(b)

og derfor
                             log(y2) = a•log(x2) + log(b)
                             log(y1) = a•log(x1) + log(b)                          som ved subtraktion
giver
                             log(y2) - log(y2) = a(log(x2) - log(x1))
og
                             a = (log(y2) - log(y2)) / ((log(x2) - log(x1))
samt når a kendes
                             log(b) = log(y1) - log(x1a)

                             b = y1 / x1a

 

 

            


Svar #10
12. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

#8


Super tak for det, jeg har nu fået samme resultat :-)) 

det skulle indtastes i excel på en anden måde, (som vist i #6)

 

 

mange tak for alle svarene

 

/Morten


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nu da du bruger Excel, kan du jo kontrollere dine resultater ved at lade Excel lave regression på de to datasæt med en potensmodel. Selv om man kun har to punkter, kan Excel sagtens udføre regressionen.


Svar #12
12. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

#11


Jeg er endnu ikke en "haj" med excel, men det kan være det kommer ;-)


Skriv et svar til: potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.