Matematik

Koordinater og baser

14. januar 2013 af JesperHP (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er det rigtig forstået, at for at finde koordinaterne for vektoren x mht. basen a1,...,an når jeg har koordinaterne for x mht. basis b1,...,bn, kan jeg bare finde matricen {Aij}, hvor søjle j er koefficienter for vektoren bj mht. basis a1,a2,...,an?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2013 af Andreww (Slettet)

Hvor matricen B indeholder vektorerne fra den nye base,


Svar #2
14. januar 2013 af JesperHP (Slettet)

Det giver meget god mening i sig selv, men kan ikke lige se hvordan jeg kan anvende det.

Jeg har to basisvektorer

u1=(1,1,1) og u2=(1,0,1)

og to andre basisvektorer

v1=(2,1,2) og v2=(1,2,1)

så har jeg vektoren

x=2 v1 + 3 v2 = (7,8,7)

Og nu skal jeg finde koordinater for x med basis (u1,u2).... Kan godt se jeg kan lave Gauss, men

kan jeg ikke også lave en matrix A, der som søjler har v1 og v2 udtrykt i basis (u1,u2) og derefter multiplicere denne matrix på koordinatvektoren (2,3) der er x udtrykt i (v1,v2)?

 

Problemet er jeg skal lave transformationen for en del vektorer...


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2013 af Andreww (Slettet)

"Og nu skal jeg finde koordinater for x med basis (u1,u2)"

Hvilke koefficienter skal du gange på henholdsvis u1 og u2 for at få x?


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

I dette tilfælde er

v1 = u1 + u2 , og

v2 = 2u1 - u2

Så har man

           2
[x]v =      
           3

og dermed

            | 1         2  |                 |  8  |
[x]u  =  |                 |  [x]v   =     |      |
           |  1        -1  |                 | -1  |


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. januar 2013 af peter lind

løs ligningssystemerne

v1 = s1*u1+t1*u2

v2 =s2*u1+t2*u2

og sæt resultatet ind i formlen for x


Skriv et svar til: Koordinater og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.