Matematik

Integralregning

16. januar 2013 af perjepsen1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

nogle der kan hjælpe mig, med disse spørgsmål?

1. Forklar hvad integralregning er og gør.

2. Forklar hvorfor funktionen y=ln(x)2-1 er irrationel.

3. Funktionen y=ln(x)2-1 har et og kun et ekstrema punkt. Forklar hvorfor det bliver dette punkt der bliver ekstrema og hvordan det kunne beregnes som hovedregning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

1. Integralregning er en ekstremt vigtig og anvendelig matematisk disciplin, som er tæt knyttet til differentialregning.

I princippet går integralregning ud på at bestemme arealet under en given funktionskurve.

(se vedhæftede fil i næste  indlæg.

2. Jeg går ud fra, at din funktion har formen: y = ln2(x) - 1 (for x ∈R+). At funktionen er irrationel kan let vises:

Lad x = e√π, da fås y = π -1, hvilket er et irrationelt tal.

3. y' = 2 ln(x)/x   y' = 0 ⇔ ln(x) = 0 ⇔ x = 1. Det kan kun være dette punkt, fordi ln2(x) ≥ 0 for x ∈R+. Mindste y-værdi må være, når ln(x) = 0, d.v.s. y = -1 er kurvens ekstremum (globalt minimum)

- se y-kurven i det vedhæftede.

 

Vedhæftet fil:ln(x)^2 - 1.xls

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Her er lidt forklarende om integralregning.


Svar #3
18. januar 2013 af perjepsen1 (Slettet)

er stadig meget i tvivl om hvordan man lavede nummer 2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

f(x) = ln2(x) - 1, x ∈ R+

Som jeg forstår spgsm. 2, så drejer det sig om at vise, at f´s værdimængde ikke kun indeholder heltal (Z) og rationale tal (Q), men også irrationale, d.v.s. tal, som har uendeligt mange decimaler. Et sådant tal er π-1. Se f.eks. artiklen:

http://da.wikipedia.org/wiki/Irrationale_tal

Fra tidligere ved du, at Vm(f) = [-1;∞[, fordi ln2(x) ≥ 0 for alle x ∈ R+.

Lad q ∈ Vm(f) være et irrationelt tal, så gælder:

f(x) = q ⇔ ln2(x) - 1 = q ⇔ln2(x) = q + 1 ⇔ |ln(x)| = √(q+1) ⇔ ln(x) = q+1 ∨ ln(x) = -q-1

⇔x  = eq+1 ∨ x = e-q-1. Begge løsninger eksisterer og begge tal tilhører R+.

 

 

 


Skriv et svar til: Integralregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.