Matematik

Partikulær løsning!!????

24. januar 2013 af lektiepigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude! 

jeg sidder med en lineær differentialligning, hvor jeg har fundet den homogene løsning. Jeg kan dog ikke finde den partikulære løsning og det er her jeg sidder fast!! :(

Opgaven lyder på:

bestem til differentialligningen:

dy/dx + 3y = 20 

den løsning, hvis graf går gennem punktet P(1,4)

Er der nogen der kan hjælpe mig med den partikulære løsning!! Jeg er virkelig lost! Jeg ved, at p(x)= k og p'(x)=1, da vi har et 0.gradspolynomium på højre side, men hvad så?? hvad gør jeg nu... 

på forhånd tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

y' = 20 - 3y

Benyt panserformlen til at finde den fuldstændige løsning. Derefter partikulær løsning med P(1,4).


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Man kan også løse differentialliningen ved separation af de variable:

y' = -3·( y - 20/3) , dvs.

(y - 20/3)' = -3·(y - 20/3)

∫ (1/(y - 20/3)) d(y - 20/3) = -3·∫ dx ,

ln(y - 20/3) = -3x + k


Svar #3
24. januar 2013 af lektiepigen (Slettet)

Svar #1: hm, jeg kender ikke til panserformlen? kan du forklare det?

Svar #2: min lærer vil gerne at vi løse den på denne måde, kan du måske hjælpe mig videre her fra, hvor jeg nu skal finde den partikulære løsning? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis man fortsætter fra #2, får man

y - (20/3) = c·e-3x , og dermed

y(x) = (20/3) + c·e-3x ,

som er den generelle løsning til differentialligningen.

Man skal så bestemme c, så at løsningen graf går gennem punktet P(1,4) , dvs. så at y(1) = 4, altså

4 = (20/3) + c·e-3


Svar #5
24. januar 2013 af lektiepigen (Slettet)

hmm altså jeg har udregnet den homogene løsning:

dy/dx + 3y = 0

dy/dx = -3y 

∫(1/y)dy = ∫-3dx +k

ln(y)= -3x + k 

y = k*e-3x

og det er så nu, at jeg skal finde den partikulære løsning, at jeg ikke kan komme videre! :( kan du hjælpe mig videre herfra??


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den såkaldte panserformel giver den generelle løsning til den lineære differentialligning af første orden:

y' + p(x)·y = q(x)

hvor p(x) og q(x) er kontinuerte funktioner. Løsningen er

y(x) = e-P(x) · ( ∫ eP(x) · q(x) dx + c) ,

hvor P(x) = ∫ p(x) dx er en stamfunktion til p(x) , og c er en arbitrær konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Se #4.

Du skal løse den inhomogene ligning, før du bestemmer den partikulære løsning.


Svar #8
24. januar 2013 af lektiepigen (Slettet)

tusind tak for svar Andersen11! men vi har lært det på en lidt anden måde så jeg har lidt svært ved at forholde mig til det her! synes at det er ret svært at forstå alt det her med differentialregning :(


Svar #9
24. januar 2013 af lektiepigen (Slettet)

#7 jeg ved ikke helt hvad du mener? hvordan bestemmer jeg den inhomogene løsning?? :S


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Den er løst for dig i #2 og #4.

Man kan sikkert også slå den generelle løsning op til differentialligningen

y' + a·y = b

hvor a og b er konstanter. Den findes på helt samme måde, som det er gjort i #2:

y' = b - ay = -a·(y - (b/a)) , så

(y - (b/a))' = -a·(y - (b/a)) , hvorfor

ln(y - (b/a)) = -ax , og dermed

y = (b/a) + c·e-ax

Her er a = 3 og b = 20 .


Svar #11
24. januar 2013 af lektiepigen (Slettet)

tusind tak for hjælpen og for din tid Andersen11 - det har været en stor hjælp :) jeg prøver lige at læse det igennem et par gange for at forstå det helt - endnu engang tak! :) 

fortsat god aften


Skriv et svar til: Partikulær løsning!!????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.