Matematik

rengmålerens skala på keglestub

25. januar 2013 af deniiiis (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

jeg står med en opgave jeg ikke kan finde noget svar på. jeg skal matematisk beskrive hvorfor der er forskellige afstande til hver afmærkning på skalaen. fx hvis den første siger 10 og den anden siger 20 men højden fra 0 til 10 er større end den fra 10 til 20. jeg må selv vælge målene, så jeg har besluttet, at r=1 og R=3 og højden for figuren er h=8.

hvis man har et bud ville det være meget påskønnet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2013 af mathon

 

                 ...det lineære forhold er lig med volumenforholdet i 1/3

 

      regnmålerens fyldte volumen

                                                               V = 1/3 • 8 • π • (32 + 12 + 3•1) = 108,909


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2013 af mathon

afstand fra bund til volumenmærke for 10            


                                                               h10 / 8  = (10 / 08,909)1/3 = 0,451141     

                                                               h10 = 8 • 0,451141 = 3,61              

 

    afstand fra bund til volumenmærke for 20            


                                                               h20 / 8  = (20 / 08,909)1/3 = 0,568403    

                                                               h20 = 8 • 0,568403 = 4,55

    lodret afstand mellem 0 og 10 mærke

                                                               h10 = 3,61
 

    lodret afstand mellem 10 og 20 mærke

                                                               h20 - h10 = 4,55 - 3,61 = 0,94

 

 


Svar #3
25. januar 2013 af deniiiis (Slettet)

hvor fra ved du, at det lineære forhold er lig med volumenforholdet i 1/3?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2013 af mathon

 

                    Folkeskolegeometri


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2013 af SuneChr

Keglestubben kan beskrives som linjen   der roteres 360º om x-aksen.

Benyt formlen for rumfanget, fra bunden, (med radius 1) og til mærket x0 .

                                                                    

Løs denne m.h.t.  x0 og mærkerne kan afsættes med passende værdier af rumfanget (fra x = 0 til x = x0 ). .


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. januar 2013 af SuneChr

# 5 fortsat.     Målestregerne s0 langs den skrå side, regnet fra bunden, findes v.h.a. formlen 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. januar 2013 af mette48 (Slettet)

Rumfang af kegle er 1/3 h*G hvor G er π*r2

Rumfang af keglestub 1/3 h*(rtop2+rbund2+rtop*rbund)

R=10 =1/3*h10*π*r102

h10=10*3/(π*r102)

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Som jeg forstår det, er der tale om en regnmåler af form som en (omvendt) keglestub med en radius Rb i bunden og en radius Rt i toppen og en lodret højde H mellem bund og top. Når det regner, samler beholderen alt det vand, der kommer inden for toppens tværsnitsareal At = π·Rt2 , og opgaven drejer sig om at finde en sammenhæng mellem den højde s, som man normalt tilknytter en nedbørmængde, og den højde h, som vandet udfylder i regnbeholderen.

Hvis vandet udfylder højden h i regnbeholderen, er radius r i vandmængdens top da bestemt af

(Rt - Rb) / H = (r - Rb) / h, hvorfor

r = Rb + (Rt - Rb) · h / H .

Rumfanget af vandet i beholderen er så

V = (π/3) · h · (r2 + r·Rb + Rb2)

og dette er også lig med rumfanget af den søjle vand med højden s, som regnede ned på beholderen, dvs.

V = (π/3) · h · (r2 + r·Rb + Rb2) = π · s · Rt2

Isolerer vi s, ser vi, at s er udtrykt som funktion af h i form af et 3.-gradspolynomium, dvs.

s = (h/3) · ((r/Rt)2 + (r/Rt)·(Rb/Rt) + (Rb/Rt)2) , hvor

(r/Rt) = (Rb/Rt) + (1 - (Rb/Rt))·(h/H)


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. januar 2013 af SuneChr

Tolker regnmåleren, som den har største radius for oven, da afstandene mellem ækvidistante volumina mindskes fra bunden og op.

Nedbørsmængden fanges i det store areal på π·32 cm2 .

Mærket for n mm nedbør  må da svare til den opsamlede mængde på  n·0,1·π·32  cm3 som fylder keglestubben.

(Thi vi har,  1 mm nedbør  er  1000 cm3 pr. 10000 cm2 .)

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er helt i overensstemmelse med #8.


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. januar 2013 af SuneChr

Kalder vi nedbørsmængden, i mm , for x , og den lodrette højde, i cm fra bunden i regnmåleren, f(x) , har vi:

       

 


Skriv et svar til: rengmålerens skala på keglestub

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.