Fysik
Lys
Ved et gittereksperiment sendes blåt lys med bølgelængden 436 nm ind mod et gitter. Afstanden mellem gitter og skærm måles til 60 cm og afstanden mellem de to 2. ordens pletter måles til 44,7 cm.
a) Bestem afbøjningsvinklen ud til 2. orden
b) Bestem gitterkonstanten
c) Bestem antallet af streger pr. mm.
d) Bestem afbøjningsvinklen ud til 3. orden
e) Bestem afstanden mellem de to 3. ordens pletter
f) Bestem det maksimale antal ordener, der kan ses på skærmen.
Svar #1
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
Lav en tegning. Afbøjningsvinklen er vinkel i en retvinklet trekant, hvor man kender de to kateter.
Benyt så gitterformlen til at beregne gitterkonstanten.
Svar #2
27. januar 2013 af saraj777 (Slettet)
Hvordan bestemmer jeg afbøjningsvinklen ud til 2.orden, hvis jeg skal beregne mig frem til resultatet?
Svar #3
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#2
Der vil være en 2.-ordens plet på hver side af 0.-ordens pletten, så den halve afstand mellem de to pletter er den ene katete i den retvinklede trekant, og den katete ligger over for afbøjningsvinklen θ2 for 2. orden. Afstanden mellem gitter og skærm er den anden katete. Der gælder med andre ord
tan(θ2) = (44,7cm/2) / 60cm
Svar #5
27. januar 2013 af saraj777 (Slettet)
d*sin(V) = n*(lamda)
d=n*lambda/(sinV)
Hvad for nogle tal skal jeg nu sætte ind i formlen?
Svar #6
28. januar 2013 af mathon
a) Bestem afbøjningsvinklen ud til 2. orden
den retvinklede
trekants geometri
tan(θn) = xn/L
sin((θn) = xn/√(xn2+L2)
hvor
xn = er afstanden fra centralpletten til én af sidernes af n'te ordens plet
(de konstruktive interferenspletter ligger symmetrisk om centralpletten)
L = afstanden fra gitter til skærm
θn = lystrålernes gitterafbøjniningsvinkel
hvoraf
tan(θ2) = ((44,7/2) / 60)
θ2 = tan-1(22,35 / 60) = 20,4º
eller
sin(θ2) = ( (44,7/2) / √((44,7/2)2+602) = 0,349069
θ2 = sin-1(0,349069) = 20,4º
Svar #7
28. januar 2013 af mathon
b) Bestem gitterkonstanten
af
d • sin(θn) = n • λ har du for n = 2
d = (2 • λ ) / sin(θ2) = (2 • (436 nm) ) / 0,349069 = 2498 nm = 0,002498 mm
Svar #8
28. januar 2013 af mathon
c) Bestem antallet af streger pr. mm
N = (1 mm) / (0,002498 mm/streg) = 400 streger
Svar #9
28. januar 2013 af mathon
d) Bestem afbøjningsvinklen ud til 3. orden
af
d • sin(θn) = n • λ har du for n = 3
sin(θ3) = (3 • λ) / d = (3 • (436 nm)) / (2498 nm) = 0,523619
θ3 = sin-1(0,523619) = 31,6º
Skriv et svar til: Lys
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
