Kemi

Ligevægstkonstanten

30. januar 2013 af Mathon23 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har en opgave der lyder sådan.

 

I en lukket beholder på 1,00 L er der ved ligevægt ved 253 ºC. I beholderen er der 0,40 mol SO3, 0,30 mol O2 og 0,60 mol SO2. Beregn ligevægtskonstanten ved denne temperatur

Nogen der har nogle ideer om hvad jeg skal gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. januar 2013 af LubDub (Slettet)

                        ([SO2]2 • [O2]) / [SO3]2  = Kc                            (253 oC)

                        ((0.60M)2 • (0.40M)) / (0.30M)2 = 1.60 M


Svar #2
30. januar 2013 af Mathon23 (Slettet)

super tak for hjælpen. men har løst en anden opgave mere den lyder sådan:

 

Ved 900 ºC er Kc = 0,082 M. En blanding af  COCl2  (g),  CO (g) og  Cl2 (g)  har følgende sammensætning: [COCl2 ] = 0,233 M,  [CO] =  [Cl2] = 0,056 M. Temperaturen er 900ºC.

b) Er systemet i ligevægt?

Jeg har skrevet:

0,056/0,233=0,24
Da reaktionen er ikke er så tæt på Kc= 0,082 er den ikke ligevægt. Reaktionsbrøken er alt for lille. Yani der vil ske en nettoreaktion yani cocl2 omdannes til co og cl2.

Er det rigtig gjort?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. januar 2013 af LubDub (Slettet)

b.

            Ved ligevægt  ([CO] • [Cl2]) / [COCl2]  = K                  (Kc = 0.082M ved 900 oC)

                                  (0.056M • 0.056M) / (0.233M) ≠ Kc ⇒ Systemet er ikke i ligevægt

 


Skriv et svar til: Ligevægstkonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.