Matematik

Reducering af brøk

11. februar 2013 af chapperkapper (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har stirret mig blind på denne i lang tid , nogen som muligvis kunne give en smule hjælp ?? på forhånd tak :-)

(6a^2- 7a + 2)/(3a^2+ a -2)  ·( 1-  (1+3a)/(1-2a)  )  Den skal reduceres . 


Svar #1
11. februar 2013 af chapperkapper (Slettet)

Sådan :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Faktoriser tæller og nævner i den første brøk:

(6a2 -7a +2) / (3a2 +a -2) = (3a-2)(2a-1) / ((3a-2)(a+1)) = (2a-1)/(a+1) , hvorfor

[ (6a2 -7a +2) / (3a2 +a -2) ] · [1 - (1+3a)/(1-2a) ] = [ (2a-1)/(a+1) ] · [1 - (1+3a)/(1-2a) ]

                                                                                     = [ (2a-1)/(a+1) ] · [ (1-2a -1 -3a)/(1-2a) ]

                                                                                     = [ (2a-1)/(a+1) ] · [ 5a/(2a-1) ]

                                                                                     = 5a / (a+1)


Svar #3
11. februar 2013 af chapperkapper (Slettet)

Tak for det andersen11 , forstår godt det du gør med at faktorisere den første brøk , men er lidt lost ang. Fremgangsmåden med den anden brøk med tallet , det kunne være lækkert hvis du kunne uddybe det en smule . Men ellers tak for det fine svar ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

I parentesen

1 - (1+3a)/(1-2a)

forlænger man 1 til samme nævner som brøken

1 - (1+3a)/(1-2a) = (1-2a)/(1-2a) - (1+3a)/(1-2a) = (1-2a -1 -3a)/(1-2a) = -5a/(1-2a) = 5a/(2a-1)

som så ganges med den anden brøk.


Svar #5
11. februar 2013 af chapperkapper (Slettet)

Woow , der forstod jeg det ;-) atter igen TAK ;-)

Skriv et svar til: Reducering af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.