Matematik

Brøker...

11. februar 2013 af LauraPetersen (Slettet)

Hejsa!
 

Jeg er gået lidt i stå i nogle brøk-opgaver...

Altså:

Ib har en regnvandstønde, der opsamler regnvand fra et tag. Den kan rumme 600 liter. Ib tjekker, hvor meget vand der er i, når det har regnet.

Dag 1: 75 liter

Dag 2: 1/2 fyldt

Dag 3: 375 liter

Dag 5: 3/4 fyldt

Dag 8: 9/10 fyldt

 

A) Hvor stor en brøkdel af tønden er fyldt på dag 1 og dag 3?

B) Hvor mange liter vand er der i tønden på dag 2, 5 og 8?

Hvor mange dunke kan fyldes, hvis han anvender

c) 2 liters dunke?     d) 5 liters dunke     e) 10 liters dunke

 

Forstår det ikke rigtigt... 

 

Altså i A), skal jeg omskrive fra tal til brøk. Hvordan gør jeg det?

I B) skal jeg skrive hvor mange liter. Det står jo som brøk... Hvordan gør jeg det? Hvad gør' jeg der?

Og i c), d) og e) skal jeg jo havde talene fra B)...

 

Én der hjælper? |:

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2013 af ChemistryIsKey

a)

Dag 1:   75 L / 600 L = 0.125 = 1/8 fyldt

Dag 3:   375 L / 600 L = 0.625 = 5/8 fyldt

b)

Dag 2:   600 L * 1/2 = 300 L

Dag 5:   600 L * 3/4 = 450 L

Dag 8:   600 L * 9/10 = 540 L

c)

2 L's dunke:   600 L / (2 L/dunke) = 300 dunke

5 L's dunke:   600 L / (5 L/dunke) = 120 dunke

10 L's dunke:   600 L / (10 L/dunke) = 60 dunke


Svar #2
11. februar 2013 af LauraPetersen (Slettet)

Hvordan omregner du til brøker?

Hvad gør du?

Altså, i A) og B)...

 

På forhånd :)


Svar #3
11. februar 2013 af LauraPetersen (Slettet)

???


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2013 af ChemistryIsKey

Decimaltallet

     0.125

er det samme som

     125 / 1000 = 25 / 200 = 5 / 40 = 1/8

Herover forkorter jeg hele tiden brøken med 5 indtil jeg ikke kan forkorte yderligere. Det andet eksempel:

     0.625

er det samme som

     625 / 1000 = 125 / 200 = 25 / 40 = 5/8

Igen forkorte jeg bare med 5 i hver brøk indtil man ikke kan mere. Når du skal forkorte brøker kan du bruge reglen:

Vi vil gerne forkorte a/b med fem, derfor

      (a / 5) / (b / 5) 

:)


Skriv et svar til: Brøker...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.