Matematik

Reducering af brøk

13. februar 2013 af Simo219h (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej

Jeg har et spørgsmål til reducering af brøker. Jeg næsten helt på bar fod..

(6a^2-7a+2)/(3a^2+a-2) * (1 - (1+3a)/(1-2a))

og

(3a)/(9a^2-6a+1)-(2)/(3a+1)+(3a-3)/(9a^2-1)


Hvis i kunne fortælle mig hvor jeg skulle starte? :)




Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2013 af mathon

se

Vedhæftet fil:reduktion_23.doc

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2013 af mette48 (Slettet)

(3a)/(9a2-6a+1)                                    -   (2)/(3a+1)                                             +       (3a-3)/(9a2-1) =

(3a) / [ (3a-1)(3a-1)                            -   2 / (3a+1)                                               +       (3a-3) / [(3a+1)(3a-1)]          =   forlænger så der er fællesnævner

(3a)(3a+1) / [ (3a-1)(3a-1)(3a+1)]      -   2(3a-1)(3a-1) / [(3a+1)(3a-1)(3a-1)]      +       (3a-3)(3a-1) / [(3a+1)(3a-1)(3a-1)]=

samler brøkerne på en brøksterg

[(3a)(3a+1)   -  2(3a-1)(3a-1)  +    (3a-3)(3a-1)] / [(3a+1)(3a-1)(3a-1)] =

[9a2+3a   - 2(9a2-6a+1) + 9a2-3a-9a+3] / [(3a+1)(3a-1)(3a-1)] =

[ 0a2+3a+1] /[(3a+1)(3a-1)(3a-1)] =           forkorter

1 / (3a-1)2


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2013 af mathon

se
i oversigt
 

Vedhæftet fil:reduktion_24.doc

Svar #4
13. februar 2013 af Simo219h (Slettet)

Tusind tak! Det hjælper når man får skåret det ud i pap.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2013 af mette48 (Slettet)

(6a^2-7a+2)/(3a^2+a-2) * (1 - (1+3a)/(1-2a))

Da jeg vist ikke har forstået opgaveteksten som #3 får du her min vertion af reguktionen

(6a^2-7a+2)        /   (3a^2+a-2)         *    (1    -     (1+3a)  /   (1-2a))       omskriver sidste parentes til en brøk

[6a2-7a+2]          /    [3a2+a-2]           *    [ 1*(1-2a)-1-3a ]       /   [ 1-2a]  =

[(2a-1)(3a-2)]     /   [(3a-2)(a+1)]      *    [-5a]                          /    [1-2a]  =

[(2a-1)(3a-2)]         *    [-5a]       /   [(3a-2)(a+1)]                  /    [1-2a]  =

[(2a-1)(3a-2)(-5a)]       /   [(3a-2)(a+1)(1-2a)]  =

[(2a-1)(-5a)]       /   [(a+1)(1-2a)]  =

[( -1) (1-2a)(-5a)]       /   [(a+1)(1-2a)]  =

[5a] / [a+1] = 5a / (a+1)

 


Skriv et svar til: Reducering af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.