Matematik

f(x)=g(x)

18. februar 2013 af regnbuen1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. 

Jeg har en opgave jeg godt kune bruge noget hjælp til. Jeg har to funktioner: f(x)=2x+3 og g(x)=x2-4+3 

Jeg skal løse ligningen f(x)=g(x) og har simpelthen ingen idé om hvad jeg skal gøre. 
Derefter skal jeg beregne skæringspunktet. Det har jeg dog en idé om hvordan man gør, men må gerne forklares.
Til sidst skal jeg løse uligheden g(x) < f(x)

Nogle der kan hjælpe? :))


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2013 af 123434 (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen

2x+3 = x2 -4x +3   ?

der reduceres til 2.-gradsligningen

x2 -6x = 0

som løses ved at faktorisere og benytte nulreglen.

Løsningerne er x-koordinaterne til de to skæringspunkter. For hver x-værdi, finder man skæringspunktets y-koordinat ved at beregne f(x) .

Løs til sidst uligheden

x2 -4x +3 < 2x + 3 , dvs

x2 -6x < 0

Benyt, at et 2.-gradspolynomium, hvis graf vender grenene opad, er negativt mellem dets rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2013 af 123434 (Slettet)

x(x-6)=0

x-6=0  v  x=0

x=6     v   x=0

Men er skæringspunktet så 0,6?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej. Der er to skæringspunkter, (0, f(0)) og (6 , f(6)) .


Svar #5
18. februar 2013 af regnbuen1 (Slettet)

Når jeg skal lave andengradsligningen, hedder det så ikke: x2-6x+6 = 0?
Hvis ikke, hvor forsvinder 3+3 så hen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. februar 2013 af 123434 (Slettet)

#3

Nej. Der er to skæringspunkter, (0, f(0)) og (6 , f(6)) .
f(0)=3

0,3

f(6)

6, 15

Skærer den i 0,3 og 6,15?

Nu spørger jeg for, at være sikker på at jeg har forstået det ordentligt.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er jo +3 på hver side, så når man trækker 3 fra på hver side, forsvinder konstantleddet.


Svar #8
18. februar 2013 af regnbuen1 (Slettet)

Det er rigtigt. Min fejl :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, der er korrekt. Men der skal parenteser omkring koordinatsættene, altså (0 , 3) og (6 , 15) .


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. februar 2013 af Stats

too late

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #11
18. februar 2013 af regnbuen1 (Slettet)

Mange tak!
Men bliver D ikke -36? Og hvad gør man med kvadratroden af et minustal?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. februar 2013 af 123434 (Slettet)

11

Måske kan man sige.

-(6)^2=-36

 


Svar #13
18. februar 2013 af regnbuen1 (Slettet)

Men er det ikke noget med, at hvis d = under 0 så er der ingen løsning?


Brugbart svar (1)

Svar #14
18. februar 2013 af 123434 (Slettet)

13# d<0 har ingen løsningen


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. februar 2013 af Stats

Hvis d<0 har den ingen reel løsning. Den har stadig en imaginær :)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man løser 2.-gradsligningen

x2 -6x = 0

ved at faktorisere

x(x-6) = 0

og så benytte nulreglen

x = 0 ∨ x = 6 .

Ligningens diskriminant er jo d = (-6)2 -4·1·0 = 36 = 62 > 0 , så der er de to rødder, som nulreglen umiddelbart finder.


Skriv et svar til: f(x)=g(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.