Matematik

e^x

19. februar 2013 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I min matematikbog gør de et stort nummer ud, at det er eksponentialfunktion e^(x), der er den matematisk interessante. Ikke alle mulige andre tal opløftet i x. Hvorfor er den så speciel, og er det den, der betinger eksistensen af de andre eksponentialfunktioner eller noget i den retning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2013 af SuneChr

Funktionen er sin egen afledede

Er invers funktion til den naturlige logaritmefunktion


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2013 af mathon

 

        først og fremmest er den interessant
        fordi for
                             f(x) = ex
        er
                             f '(x) = ex

        ex - den naturlige eksponentialfunktion - er altså identisk med sin egen afledede,
               hvilket er særdeles bekvemt (naturligt at benytte sig af)

        Alle andre potenser er defineret ud fra ex og dens naturlige inversfunktion ln(x)

        ax = ex•ln(a)   a>0

 

                             g(x) = ax = ex•ln(a)

                             g '(x) = ln(a)•ex•ln(a) = ln(a)•ax

        og
                             ∫ ax dx = (1/ln(a)) • ax + k


        Eksponentalfunktioners differentiation

                            f(x) = b•ekx

                            f '(x) = k • f(x)

       hvorfor
                            dy/dx = k•y
       har
       løsningen
                            y = C•ekx

       Så ex et uundværligt værktøj i differental- og integralregning.

                        
  

 

                

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Tallet e ≈ 2,71828 spiller en helt grundlæggende rolle i matematikken, fordi det bl.a. er grænseværdien for udtrykket:

(*)limn→∞(1+ (1/n))n, som  optræder i utallige sammenhænge - se f.eks. her.

Når du skal bestemme grænseværdien for differentialkvotienten til logaritmen med grundtal e får du:

limh→0(loge(x0+h) - log(x0))/h = limh→0(1/h)loge(1 + h/x0) =(1/x0) limu→0loge(1 + u)1/u, hvor u = h/x0.

Her optræder igen formen (*), så du får: limh→0(loge(x0+h) - log(x0))/h = (1/x0)loge(e) = 1/x0*1 = 1/x0

 


Skriv et svar til: e^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.