Matematik

Bestem konstanten k

23. februar 2013 af tryllestaven (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej med jer. Jeg er stødt på et lille problem som jeg håber I kan hjælpe med.

Opgaven lyder således:

Bestem konstanten k, så fk(x) = e+ sin(x) + k er løsning til differentialligningen y'' = y - 2sin(x) - 3

Tangenten til grafen for f2 i P(0,f(0)) kaldes t. Angiv en ligning for den linje m, der går gennem punktet P, og som står vinkelret på t


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. februar 2013 af mathon

 

                                 fk(x) = y = e+ sin(x) + k

                                 fk'(x) = y ' = ex + cos(x)

                                 fk''(x) = y '' = ex - sin(x)

 

          nu skal
                                  y'' = y - 2sin(x) - 3
          dvs

                                 ex - sin(x) = e+ sin(x) + k - 2sin(x) - 3

                                 0 = k - 3

                                 k = 3

          hvoraf stamfunktionen
          er bestemt af:
                                  f3(x) = y = e+ sin(x) + 3


        

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. februar 2013 af mathon

 

                                   f3'(0) = e0 + cos(0) = 1 +1 = 2

                                   f3(0) = e0 + sin(0) + 3 = 1 + 0 + 3 = 4

 

Tangenten til grafen for f2 i P(0,f(0)) kaldes t

                           t:     y = f3'(0) • x + f3(0)

                           t:     y = 2x + 4

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
23. februar 2013 af Inky2 (Slettet)

fk(x) er være det samme som y, så du sætter funktionsforskriften ind på y og den differentierede ind på y'. Så har du en ligning, hvor du kan finde k.

 

Mht. tangenten er den en lineær udvikling på formen t=ax+b. Hvis m går vinkelret på, kan den skrives på den lineære form cx+d, hvor der gælder sammenhængen ac=-1. Denne sjove sammenhæng er også forklaret her.


Brugbart svar (2)

Svar #4
23. februar 2013 af mathon

rettelse til #2

 

                                   f2'(0) = e0 + cos(0) = 1 + 1 = 2

                                   f2(0) = e0 + sin(0) + 2 = 1 + 0 + 2 = 3

 

Tangenten til grafen for f2 i P(0,f2(0)) kaldes t

                           t:     y = f2'(0) • x + f2(0)

                           t:     y = 2x + 3

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. februar 2013 af mathon

  en linje m, vinkelret på

                           t:     y = 2x + 3           har hældningskoefficient  -(1/2)

   en linje m gennem (0,3) vinkelret på t
   opfylder

                           m:     y - 3 = -(1/2)•(x-0)

                           m:     y = -(1/2)x + 3

 

 

 

                                          


Svar #6
23. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Bestem konstanten k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.