Matematik

Bestem forskrift for f(x)

23. februar 2013 af Louise0212 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave, jeg er total lost på. Har læst mig frem til at man skal bruge en formel, men jeg synes ikke at det giver mening.

Opgaven lyder således: Om en eksponenetielt voksende funktion f(x) oplyses det, at f(2)=1 og f(4)=9.
Bestem en forskrift for f(x).

En regnemetode og hvordan talene skal placeres, kunne være ret, for har kigget min bog og noter igennem, og har søgt lidt på nettet, men synes ikke rigtig der er noget, som jeg kan bruge til noget. :(


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2013 af peter lind

du har f(x) = b*ax

indsæt de 2 givne punkter i funktionsudtrykket og du har 2 ligninger med 2 ubekendte.

Deler du de 2 ligninger med hinanden går b ud så du har en ligning med 1 ubekendt


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. februar 2013 af LeonhardEuler

a = (y2/y1)(x2-x1)

For at finde b, indsætter du de tal du har (fx.f(2)=1) , i den generelle formel og isolere b.

Generelle formel : f(x) = b*ax


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. februar 2013 af LeonhardEuler

 

   a= x- x1√ y2/y1

For at finde b, indsætter du de tal du har (f(2)=1) , i den generelle formel og isolere b.

Generelle formel : f(x) = b*ax


Brugbart svar (2)

Svar #4
23. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Svaret i #2 er forkert. Svaret i #3 er korrekt, selv om der dog mangler nogle parenteser.

Det simpleste er at opskrive de to ligninger for de to givne datapunkter.

Forskriften er f(x) = b·ax , og det vides, at f(2) = 1 og f(4) = 9, dvs

b · a2 = 1 , og

b ·a4 = 9

Divideres ligning 2 med ligning 1 fås

b ·a4 / (b · a2) = 9/1 , dvs

a2 = 9 = 32 ,

hvoraf man let aflæser værdien for a. Indsættes i den første ligning har man så

b · a2 = 1 , dvs

b · 9 = 1


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. februar 2013 af mathon


    således at
                                                         f(x) = 3x-2


Svar #6
24. februar 2013 af Louise0212 (Slettet)

Tak, men jeg ved ikke hvilke tal der er hvad, så det er svært at sætte talene de rigtige steder :/


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Forskriften har formen

f(x) = b · ax

Det er vist ovenfor, at

a2 = 32 , dvs

a = 3

og dermed at

b · 9 = 1 ,

dvs

b = 1/9 = 1/32 .

Disse tal sætter man så ind i forskriften

f(x) = b · ax

      = (1/9) · 3x

      = 3-2 · 3x

      = 3x-2


Svar #8
24. februar 2013 af Louise0212 (Slettet)

Tak, har fundet ud af det :-)


Skriv et svar til: Bestem forskrift for f(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.