Matematik

Andengradsligninger

24. februar 2013 af chrisiscool12 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har lidt svært med nogle opgavee angående Andengradsligninger.

Er der nogle som måske kan hjælpe?

a) I en klasse skal eleverne løse en andengradsligning med koefficienter a=2 og b=-5, dvs. Ligningen 2x2-5x+c=0, og ligningen skal have x=4 som den ene løsning. Hvilken værdi skal c have?

b)Løs følgende ligninger:

1) –x2-x+2=0             2)2x2+6x+8=0   3)x2-7x+1=0                4) -3x2-5x-3=6x+7

 

c)Løs følgende ligninger (uden at bruge metoden hvor man finder d) – eller gør rede for, at de ikke har løsninger:

1)-5x2=0          2)(2x-4)2=0           3) -3(x+3)2=0
4) 3x2=48        5)x2+1/2x=0    6)3x2-27=0

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. februar 2013 af hesch (Slettet)

2x2 - 5x + c = 0,   x = 4    ⇒

2*42 - 5*4 + c = 0  ⇒

12 + c = 0  ⇒

c = -12

Hvor går du i stå i b) og c)  ?


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. februar 2013 af Bauneroo (Slettet)

 

 

i C skal nul- reglen benyttes


Brugbart svar (2)

Svar #3
24. februar 2013 af Bauneroo (Slettet)

og/eller blot isolere x


Svar #4
24. februar 2013 af chrisiscool12 (Slettet)

kan du fortælle mig hvad du præcis gjorde ved opg a?


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. februar 2013 af hesch (Slettet)

#4:  Ikke andet end at du får oplyst, at en løsning til ligningen er:  x = 4.

Så indsættes bare x = 4 i ligningen:  2x2-5x+c=0,  og løser ligningen med hensyn til c..

Løsning til ligningen:  2x2-5x-12=0  bliver:  x = 4 eller x = -1,5.


Svar #6
24. februar 2013 af chrisiscool12 (Slettet)

Tusind tak forstår det meget bedre nu.

Med hensyn til opgave c, hvordan kan jeg isoler x?


Brugbart svar (2)

Svar #7
25. februar 2013 af hesch (Slettet)

opgave c:

4)  3x2  = 48   ⇒

x2 = 16   ⇒

x = √16   ⇒

x = 4 eller x = -4

6) løses på samme måde

2), 3), 5)  Brug nul-reglen


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er ikke hekt korrekt at skrive

x = √16 ⇒

x = 4 eller x = -4

√16 betyder den positive rod i ligningen x2 = 16 .

Den korrekte måde at løse ligningen er ved at faktorisere:

3x2 = 48 ⇒

x2 = 16 ⇒

x2 - 42 = 0 ⇒

(x+4)(x-4) = 0

og så benytter man nulreglen til sidst til at aflæse de to rødder. Hvis man vil gå vejen omkring kvadratrødder, skal man benytte

x2 = 16

x = ±√16 = ±4 .

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. marts 2013 af AstridDahlRørdam (Slettet)


Skriv et svar til: Andengradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.