Matematik

sandsynlighedsregning

25. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har denne opgave, som skal løses (helst) vha. lommeregneren eller case.

Lad x - b(20;0,4)

a) bestem det mindste tal k, så P(X≤ k) ≥ 0,90


b) bestem det størrelse tal m, P(X> m) > 0,25.


kan det også løses på hånden??


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Givet X ~ b(n,p), hvor n =20 og p = 0,4

Så er P(X=q) = K(20,q) pq (1-p)n-q, hvor K(20,q) = (20q) = 20!/(q!(n-q)!) er binomialkoeficienten.

q = 0,1,2, ...20

For at kunne svare på a) og b) er du nødt til at kende hele sandsynlighedsfordelingen, d.v.s. du skal beregne P(X=q) for alle mulige q. Jeg tror ikke, det kan "løses i hånden". Med et regneark derimod, går det fint. Se venligst vedhæftede.

En anden mulig vej er selvfølgelig at slå op i tabeller - f.eks. denne


Svar #2
26. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Tak for svar. Det ser ud til at være et stor stykke arbejde.
Hvordan kom du frem til at K= 11 og M = 8?
Og hvordan kunne alle de tal komme frem?

På forhånd tak.

Brugbart svar (1)

Svar #3
26. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Det var så lidt. Du har sikkert adgang til et office-regneark, så kan du selv lave en tilsvarende tabel. Ellers kan du simpelthen, som jeg har foreslået, slå det op på nettet.

k = 11: Se på den søjle, der hedder "P(X≤q)": ved den gule markering gælder: P(X≤11) ≈ 0,943 ≥ 0,9

11 successer er altså det mindste antal for hvilket P ≥ 0,9

Ved 10 successer har du: P(X≤10) ≈ 0,872, derfor er svaret k = 11.

m = 8: Betragt søjlen, der hedder "P(X>q)": ved den blå markering gælder: P(X>8) ≈ 0,404 > 0,25

8 successer er det største antal for hvilket P > 0,25

Ved 9 successer har du: P(X>9) ≈ 0,244, derfor er svaret m = 8


Skriv et svar til: sandsynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.