Matematik

Substitutionsmetoden

25. februar 2013 af jeanluca (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

 

Jeg står med opgaven som hedder: 

 

På en bondegård bor der både høns og får. Bondemanden ved at der er 26 hoveder og 74 ben. hvor mange høns og hvor mange får er der på gården?

Opgaven lyder:

- Løs opgaven på så mange forskellige mpder du kan.

- Hvordan kan problemstillingen oversættes til en ligning eller til et ligningssystem?

 

Jeg har virkelig svært ved at opstile en ligning for det. Det er vel 2 ligninger man skal sætte op og så isolere de 2 ubekendte (x og y), for derefter at kunne finde x og derefter finde y? 

 

Nogen der kan guide mig på vej? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

x: antal får, y: antal høns

antal hoveder: x + y = 26

antal ben: 4x + 2y = 74


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Så skal du gøre som du har anført i #0:

Isoler x: x = 26 - y, indsæt dette udtryk i den anden ligning: 4(26-y) + 2y = 74 - og bestem så y


Svar #3
25. februar 2013 af jeanluca (Slettet)

x+y = 26

x = 26-y

 

4x + 2y = 74

4(26-y) + 2y = 74

104-y + 2y = 74

104+y = 74

y = -30

 

x = 26-(30) --> 56

y = -30

Korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Nej, du har en lille fejl her:

4(26-y) + 2y = 74 

104y - 4y + 2y = 74

2y = 30

y = 15

 


Svar #5
25. februar 2013 af jeanluca (Slettet)

Nårh ja. 104y er ikke korrekt vel? Er det ikke bare 104 så?

 

Så du ændre fortegn på både -2y og -30 til plus?


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan gå logisk frem uden at udtrykke det direkte i ligninger. Man benytter elementær viden om, at hvert dyr har netop 1 hovede, at høns har 2 ben, og at får har 4 ben. Det er klart, at der er 26 dyr i alt. Hvis alle dyrene havde 2 ben, ville der være 26·2 = 52 ben. Det er imidlertid for lidt med 74-52 = 22 ben, der skal fordeles på de 4-benede dyr, der kun fik tildelt 2 ben i første omgang. Antallet af får er derfor 22/2 = 11, og antallet af høns er så 26-11 = 15.

Kontrol

Høns:     15 hoveder , 30 ben
Får:        11 hoveder,  44 ben
---------------------------------------------
I alt:        26 hoveder,  74 ben


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Ja, undskyld, det skal selvfølgelig være 104 og ikke 104y!

Ja. -2y = -30 betyder at 2y = 30


Svar #8
25. februar 2013 af jeanluca (Slettet)

Tak Andersen11, den havde jeg regnet. Men jeg læser på lærerseminariet og vi skal både kunne sætte os ind i ligningformen og den uformelle form som du så pænt viste. :)

Men du har helt ret, den kan regnes på forskellige måder, som faktisk også er en del af opgavebeskrivelsen, men det var ikke den del jeg var i tvivl om, så valgte at undlade den del :)


Svar #9
25. februar 2013 af jeanluca (Slettet)

Super, mange tak til jer alle. Stor hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Skjult i min fremstilling er selvfølgelig også løsningen via ligninger, hvor antallet af høns kaldes H og antallet af får kaldes F:

     H + F = 26
2H + 4F = 74

Ganger man den første ligning med 2, får man

2H + 2F = 52   (antallet af ben, hvis alle dyr kun havde 2 ben), sammen med
2H + 4F = 74   (det rigtige samelde antal ben)

som sådan set blev beskrevet i ord i #6. Trækker man ligning 1 fra ligning 2, får man netop det antal ben, som de 4-benede får "mangler" ved 2-benstildelingen:

2F = 74 - 52 = 22 , hvoraf

F = 22/2 = 11 ,

og dermed

H = 26 - F = 26 - 11 = 15

Den benyttede metode kaldes "lige store koefficienters metode", da man ved at gange ligningerne med passende tal opnår, at koefficienten til den ene variable er lige store i begge ligninger, hvorved den variable kan bringes til at forsvinde ved at addere eller subtrahere ligningerne fra hinanden.


Skriv et svar til: Substitutionsmetoden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.