Matematik

væksthastigheden

28. februar 2013 af sofieprinsessen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med denne opgave 

 

bestem væksthastigheden for antallet af individer i populationen til tidspunktet  t=50 Nogle som kan hjælpe mig? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2013 af PeterValberg

Kunne vi få HELE opgaveteksten ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. februar 2013 af Euroman28

kræver du har nogen flere tal men ellers. Hvis befolkning er x og tiden er t, så er væksthastigheden, og befolkingen kan beskrives udfra funktionen x(t), så er væksthastigheden

og i t=50

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #3
28. februar 2013 af sofieprinsessen (Slettet)

graften viser udviklingen i antal individer N i en bestemt population af dyr. 

bestem væksthastigheden for antal individer i populationen til tidspunktet t=50. 

og ud fra grafen kan man aflæse at når t= 50 er N= 98

 

hjælper dette på mit spørgsmål?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Væksthastigheden er så hældningskoefficienten for tangenten til grafen i det pågældende punkt.


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2013 af cbirch4 (Slettet)

Er der en der har mulighed for at uddybe?
Jeg forstår det ikke :-(


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. marts 2013 af Euroman28

Prøv og forestil du står i dine forældres have, og du har tænkt dig at kaste en sten i parabelkurve så den ramme deres  nabos drivhus. 

Denne kurve er udtryk i dette eks

du ved at stenen flyver i t sekunder.

Du vil så gerne bestemme stenens hastighed efter den fløjet i 6 sekunder. 

Det gør du ved at bestemme

Det betyder at hastigheder efter 6 sek ville være 14 m/s i dette eksempel.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. marts 2013 af cbirch4 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvorfra du så finder tallene 12 og 2?


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. marts 2013 af Euroman28

fordi

og siden jeg i mit eksempel finder
hvilket betyder 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. marts 2013 af cbirch4 (Slettet)

Okay, det giver mening i forhold til dit eksempel, men kan du give mig en ledetråd til hvordan jeg får dette omsat til mit eksempel, hvor jeg skal bestemme væksthastigheden for antallet af individer i populationen til tidspunktet t=50?

 

Vil det så hedde: dx/dt(50)=2*50+2=102??


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. marts 2013 af Euroman28

Nej Nej nej det var blot mit eksempel at jeg lavede den graf som jeg bruger. 

 

hvad er det matemtiske udtryk for din graf? Eller tag et billede af grafen hvis du ikke har et udtyk og upload det hertil. 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. marts 2013 af cbirch4 (Slettet)

Hmm..jamen det ved jeg faktisk ikke en gang. Det er vidst ret håbløst det her :-(
Men det er opgave 6 i dette opgavesæt: http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/121210%20stx123-MAT-B-07122012.ashx

 

Jeg vil virkelig gerne forstå det, jeg synes bare matematik er rigtig svært!


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. marts 2013 af Euroman28

Jamen unge ven, det er ikke spor svært. Tegn en tangent i punktet N(50) [der er aflæst til at N(50) er 90]. 

Hvorefter finder du to punkter der ligger i nærheden af det punkt og bruger


 derved finder du din væksthastiged :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. marts 2013 af cbirch4 (Slettet)

Puha, det synes jeg godt nok. De naturvidenskabelige fag trækker virkelig tænder ud! Jeg har mest af alt bare lyst til at give op, selvom det ellers ikke er noget jeg gør.  

Jeg kan godt se, at N(50) er 90 ud fra grafen.

Hvis jeg så finder to punkter N(80)=41 og N(85)=42.

Men hvad er det så jeg gør?

Det er virkelig ikke med vilje, at jeg ikke vil forstå det!

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. marts 2013 af Euroman28

Jeg havde det ikke så nemt med mine klassekammerater da jeg var din alder, men matematikken kunne jeg finde ud af ;)

så bruger dN/dt = (42-41)/(85-80) 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #15
03. marts 2013 af cbirch4 (Slettet)

Så er det godt, at man kan finde styrken i noget andet. Det er heller ikke for sjov, at jeg har en sproglig og samfundsfaglig studieretning :-D Det er jeg langt bedre til, men hvis man vil have et pænt gennemsnit, så må man også kæmpe i de fag, man er knap så god til!

Dvs. at væksthastigheden er lig med 0,2.
Tusind tak for hjælpen, det er virkelig sødt af dig.


Jeg skal til terminsprøve imorgen, så det er derfor jeg sidder og regner en masse opgaver - det var vidst en god idé ;-)!

Men igen - mange, mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #16
03. marts 2013 af Euroman28

Det var så lidt.  Held og lykke med imorgen.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. januar 2014 af LasMads (Slettet)

her:
 


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. januar 2014 af LasMads (Slettet)

Okay selvom jeg trykker på vedhæft fil, og vedhæfter, så kommer det ikke med når jeg uploader svaret...


Brugbart svar (0)

Svar #19
25. januar 2014 af LasMads (Slettet)

http://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/v/t34/1624199_10203159466130192_2126653670_n.jpg?oh=3787566ccb4d76f29ae25daae6dac4ca&oe=52E62E5E&__gda__=1390818410_36013ea62a335781a8ca7dad3bc8d754
Jeg har nu linket opgaven, nogen der vil hjælpe mig, og forklare opgaven fra bunden af? jeg kan ikke forstå de svar der allerede er blevet givet


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. februar 2016 af RuneRoager (Slettet)

Nej #15 er forkert! Du benytter ligningen for sekantenshældning.

Væksthastigheden er lig med tangentenshældning.
tangentenshældning beskrives ved f'(x).
Altså skal vi tage f'(50) , da det er til tiden 50 dage.

Til dette skal vi benytte lineærfunktionens forskrift:

y=ax+b

hvor vi kan indsætte værdierne fra grafen:

y=2x+1 

Altså vil den hedde:
a=8/10=0,8

hvor 'a' er lig med hældningskoefficienten.

Konklusion: væksthastigheden er lig med 0,8.


Skriv et svar til: væksthastigheden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.