Matematik

Hjælp ti sandsynlighedsregning, tak:-)

28. februar 2013 af qwertyqwert (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan I hjælpe, tak:) .. måske er det lidt svært:

3)

I en bestemt population i en bydel er der 45 %, der går ind for bygningen af et stortcenter. Der udtages en stikprøve på 50 personer fra populationen. Benyt binomialfordelingen til at bestemme sandsynligheden for, at frekvensen af personer i stikprøven, som går ind for byggeriet er: 0.50. 

 

Hvordan skal denne regnes ?:O

og

4)

Ved sidste valg fik et bestemt parti BB 34 % af stemmerne. Der foretages en rundspørge blandt 2000 tilfældige valgte vælgere. Hvor meget kan procenttallet for BB i stikprøven højst afgive fra de 34 %, hvis man på 5% signifikansniv. skal kunne acceptere den hypotese, at stemmetallet i befolkningne af ændret sig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Vedr. 3). Der er noget galt i din opgaveformulering: Hvis 45% af populationen går ind for bygningen af storcenteret, så er frekvensen af "tilhængere" per definition 45% og ikke 50%, som anført. 

Sandsynligheden for at q personer blandt 50 mulige (stikprøven) går ind for byggeriet er da ~ b(n=50, p=0.45).

Du kan så beregne sandsynligheden for at der i stikprøven netop er halvdelen (25), der går ind for byggeriet:

P(q=25) = K(50,25)p25(1-p)25, K(50,25) = 50!/(25!*25!) er den til fordelingen hørende binomialkoefficient.


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Vedr. 4). Igen er jeg lidt i tvivl om din formulering: Det giver bedre meninge for mig med følgende:

"Hvor meget kan procenttallet for BB i stikprøven højest afvige fra de 34%, hvis man på 5% signifikansniveau skal kunne acceptere den hypotese, at stemmetallet i befolkningen er uændret."


Sandsynligheden for at q vælgere er tilhængere af partiet BB i en stikprøve på 2000 er binomialfordelt ~b(2000, 0.34), men da n er meget stor kan man med fordel bruge normalfordelingen som approksimation, hvilket der jo også lægges op til i opgaven her:
X ~ N(μ=np, σ=√((np(1-p))) d.v.s. X ~ N(μ=680, σ=21.18). X betegner antal tilhængere af partiet BB i stikprøven på  2000 personer.


Vælg den standardiserede variabel: Z = (X-μ)/σ = (X-680)/21,18. Der gælder da med god tilnærmelse: Z ~ N(0,1).

En tosidet hypotesetest med signifikansniveau 5% kræver (for ikke at blive afvist), at  -1,96 < Z < 1,96.
– et ækvivalent udtryk er: -1,96*σ + µ < X <  µ + 1,96*σ. Heraf: 638 < X < 722.

Hvis altså mellem 638 og 722 af de adspurgte er tilhængere af partiet BB, er der ikke grund til at afvise hypotesen om, at 34% af populationen er tilhængere af BB på 5%-niveauet.

Udtrykt i tilhængerprocent: Hvis mellem 31.9 og 36.1% af de adspurgte er tilhængere af BB, er der ikke grund til at afvise hypotesen om, at tilslutningen er uændret (på 5%-niveauet).


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. februar 2013 af Singlefyren (Slettet)

Helt enig med lfdahl's betragtninger, og jeg får det samme. Når der ganske rigtigt er fejl i opgaveformuleringen, er det uvidst om der ønskes en 1-sidet eller 2-sidet test. En 1-sidet (hvor 1.96* blot udskiftes med 1.645*) giver tilsvarende: 32.2 - 35.8 %. Opgaven bruger ordet signifikansniv. og ikke konfidensinterval.

(* http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_deviation  - tabellen midt på siden under 95% og 90%


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

#3

Er det ikke en tosidet test, du gennemfører, hvis du får et interval (32,2 - 35,8%)? En ensidet test ville vel kun give en øvre grænse, eller? Tak for afklaring.


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. februar 2013 af Singlefyren (Slettet)

#4   Man kan argumentere både for 1-sidet og 2-sidet. Får man fx resultatet af stikprøve målingen til 638 personer, som giver p=0.0251, så er en sådan lav værdi jo under signifikansgrænsen på 5%.... men en sådan 'skæv' værdi er derimod over grænsen! Så det handler måske om hvilke specifikke kriterier opgavestilleren vælger at opstille for testen. om han ønsker 1-sidet eller 2-sidet grænse.

Det bedste ville vel være at medtage dem begge.


Skriv et svar til: Hjælp ti sandsynlighedsregning, tak:-)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.