Matematik

Tangenter i sirkel

28. februar 2013 af Runiharaldson (Slettet) - Niveau: B-niveau

I et koordinatsystem i planen er en linje l bestemt ved, at den har punkterne A(1,3) og B(5,-5). Cirklen C har centrum i midtpunktet af linjestykket AB og har radius √20.

Bestem en ligning for linjen l, og bestem en ligning for cirklen C.

Cirklen C har to tangenter, som er paralelle med linjen l.

Bestem en ligning for hver af disse tangenter.

Jeg har fundet ligningerne for l og C, men hvordan finder jeg ligningerne af tangenterne? Jeg ved, at de er paralelle med hinanden, så de har det samme ax, men hvordan finder jeg så b i y=ax+b?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2013 af mathon

 

                                       C = ((1+5)/2 ; (3+(-5))/2) = (3;-1)

 

        cirkelligning:
                                       (x-3)2 + (y+1)2 = (√20))2


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. februar 2013 af mathon

           ligningen for linjen gennem A og B

          
                                           y = -2x + 5

           implicit differentiation af

                                                             (x-3)2 + (y+1)2 = 20

          giver
                                                             2(x-3) + 2(y+1)
•(dy/dx) = 0

          hvoraf
                                                                              x - 3
                                                            
dy/dx =  -  ------  = -2
                                                                              y + 1

                                                            


      
                                                           

 

 

             


Svar #3
28. februar 2013 af Runiharaldson (Slettet)

#2


Det har jeg allerede og det fik jeg til at blive y= -2x+5.

Så ved jeg, at tangeterne har a=-2.

Men hvordan finder jeg så b for tangeterne?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2013 af mathon

tilføjelse

                                                                              x - 3
                                                            
dy/dx =  -
  ------  = -2
                                                                              y + 1

 

                                                            
                                                              y =
-1 ± √(20 - (x-3)2)

         
                                                                     øvre halvcirkel        y = -1 + √(20 - (x-3)2)

                                                                     nedre halvcirkel     y = -1 - √(20 - (x-3)2)
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Linien L gennem punkterne A og B har vektoren AB = [4 , -8] = 4·[1 , -2] som retningsvektor og har derfor dens tværvektor AB^ = 4·[2 , 1] som normalvektor . Linien L har derfor ligningen

2x + y + c = 0 ,

hvor c afpasses, så punktet A(1,3) ligger på linien, dvs. c = -2·1 -3 = -5 .

En normeret form for liniens ligning er da

(2/5)·(√5)·x + (1/5)·(√5)·y - √5 = 0 .

De to tangenter til cirklen parallelle med L skal ligge i en afstand fra L lig med cirklens radius √20 = 2·√5 . De har defor ligningerne

(2/5)·(√5)·x + (1/5)·(√5)·y - √5 ± 2·√5 = 0 , eller

2x + y -5 ± 10 = 0 , dvs

2x + y -15 = 0 eller 2x + y + 5 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. februar 2013 af mathon

    dvs

                    tangenten med hældningstal -2
                    til øvre halvcirkel
                    kræver

                                                                                    3 - x
                                                            
dy/dx =    
---------------  = -2
                                                                            
√(20 - (x-3)2)

                    hvoraf

                                                             x = 7
                    og dermed
                                                             y = -1 + √(20 - (7-3)2) = 1

                   dvs røringspunkt
                                                             Røvre = (7,1)

 

 

                    tangenten med hældningstal -2
                    til nedre halvcirkel
                    kræver

                                                                                   x - 3
                                                            
dy/dx =    
---------------  = -2
                                                                            
√(20 - (x-3)2)

                    hvoraf

                                                             x = -1
                    og dermed
                                                             y = -1 + √(20 - ((-1)-3)2) = -3

                   dvs røringspunkt
                                                             Rnedre = (-1,-3)

 

 


                                               

 

                           


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. februar 2013 af mathon

tangenten med hældningstal -2
                    til øvre halvcirkel

                                                     y - 1 = -2(x-7)

                                                     y = -2x + 15

 

tangenten med hældningstal -2
                    til nedre halvcirkel

                                                     y + 3 = -2(x+1)

                                                     y = -2x - 5

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. marts 2013 af mathon

eller

              parallel med
                                         2x + y - 5 = 0

              betyder med normalvektor n = [2,1] med længden |n| = √(5)

              og dermed med ligningen
                    
                                         2x + y + c = 0

set fra den ene af de søgte cirkletangenter t1
ligger C(3,-1) i den positive halvplan set i forhold til normalvektor n = [2,1]
hvorfor afstanden regnet med fortegn
giver
                                                                  
                                  dist(t1,(C(3,-1))) = (2•3 +(-1) + c1) /√(5) = 2√(5)

            dvs
                                         5 + c1 = 10

                                         c1 = 5

t1's ligning er
derfor
                                         2x + y + 5 = 0

                                         y = -2x - 5
 

 

 

set fra den anden af de søgte cirkletangenter t2
ligger C(3,-1) i den negative halvplan set i forhold til normalvektor n = [2,1]
hvorfor afstanden regnet med fortegn
giver
                                                                  
                                  dist(t1,(C(3,-1))) = (2•3 +(-1) + c2) /√(5) = -2√(5)

            dvs
                                         5 + c1 = -10

                                         c1 = -15

t2's ligning er
derfor
                                         2x + y - 15 = 0

                                         y = -2x + 15
 

 
                

                             
                                                                          


                                       


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. marts 2013 af mathon

bortset fra notationen matcher #8 fuldstændigt metoden i #5


Skriv et svar til: Tangenter i sirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.