Matematik
Riemann integralet
Jeg har brug for hjælp til at lave denne opgave, jeg er gået i stå. Jeg ved ikke hvor jeg skal starte med at fremvise det.

Sætning 5.1 lyder således:
Lad f: [a, b] → Rm være en kontinuert (vektor)funktion. Der findes da og kun en vektor I ∈Rm, der opfylder følgende krav: For alle ε > 0 findes et δ > 0 sådan at |I - M| = |I - i=1Σnf(ξ)Δxi| < ε
, for enhver middelsum M = i=1Σnf(ξ)Δxi for f hørende til enhver inddeling D af [a, b] med finhed < δ.
Svar #1
02. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
Udtrykket
∑ni=1 f(i/n)·(1/n)
er jo en middelsum for den kontinuerte funktion f(x) på intervallet [0;1] svarende til intervalinddelingen
xi = (i/n) , 1 ≤ i ≤ n . Finheden af intervalinddelingen er D = Δx = 1/n . Derfor konvergerer ∑ni=1 f(i/n)·(1/n) mod integralet 0∫1 f(x) dx for n → ∞ .
Svar #2
02. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
Man benytter så resultatet til at approksimere integralet
0∫1 1/(1+x2) dx = Arctan(1) = π/4
Derved finder man
0∫1 1/(1+x2) dx ≈ ∑ni=1 1/(1 + (i/n)2) · (1/n) = ∑ni=1 n2/(n2 + i2) · (1/n) = ∑ni=1 n/(n2 + i2) ,
hvorfor
∑ni=1 n/(n2 + i2) → π/4 for n → ∞
Svar #3
03. marts 2013 af DelFerro (Slettet)
#1
Så vidt jeg husker, jeg lærte i gymnasiet at
a∫b f(x) dx = i=1∑n f(a + ((b-a)/n)i)·(b-a)/n for n → ∞
Man ser i dette tilfælde, at [a, b] = [0, 1], derfor har man
0∫1 f(x) dx = i=1∑n f(i/n)·(1/n) for n → ∞
Så ved jeg nu ikke, hvordan jeg ellers skal forklare "omhyggeligt" baseret på den ønskede sætning.
#2
Kan det lade sig gøre at dette udtryket
i=1∑n n/(n2 + i2)
kan omskrives videre i forskellige dele, så at jeg kan finde grænseværdien for det for n gående mod uendelig? Eller menes der så, at den venstre side af pilen skal være opstillet i Riemanns integral og højre side af pilen være opstillet i den moderne integral, dvs bestemt integral?
Svar #4
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#3
Det er forkert at skrive det som du gør:
a∫b f(x) dx = i=1∑n f(a + ((b-a)/n)i)·(b-a)/n for n → ∞
eller
0∫1 f(x) dx = i=1∑n f(i/n)·(1/n) for n → ∞
Der gælder
∑ni=1 f(a + ((b-a)/n)i)·(b-a)/n → a∫b f(x) dx for n → ∞ .
I spm 6(b) benytter man jo netop, at ∑ni=1 n/(n2 + i2) er en middelsum for integralet 0∫1 1/(1+x2) dx , som man kan beregne, hvorfor summen konvergerer mod integralet.
Svar #6
03. marts 2013 af DelFerro (Slettet)
Jeg har et andet problem. Findes der en enkel måde at vise,
∫ 1/(1+x2) dx = arctan(x) + K ?
Svar #7
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#6
Ja, ved at vise, at (Arctan(x))' = 1/(1+x2) .
For funktionen f(x) = tan(x) gælder der, at
f '(x) = (sin(x) / cos(x))' = (cos2(x) + sin2(x)) / cos2(x) = 1 + tan2(x) .
Der gælder da om den inverse funktion, at
(f-1(x))' = 1/(f '(f-1(x))) ,
der med f(x) = tan(x) giver
(Arctan(x))' = 1 / (1 + tan2(Arctan(x))) = 1 / (1+x2)
Svar #8
03. marts 2013 af DelFerro (Slettet)
Hvis jeg altså skal benytte formlen som der står i bogen, (formler uddraget)
"y0 = f(x0) og (f-1)'(y0) = 1/f '(x0)"
Så har vi i dette tilfælde, at y0 = tan(x0), så er x0 = arctan(y0) derfor
(arctan(y0))' = 1/(tan(x0))' = 1/(1 + tan2(x0)) = 1/(1 + tan2(arctan(y0))) = 1/(1 + y02)
Hvad gør jeg? Det ser lidt forvirret ud, hvis man bruger denne formel i bogen frem for dit eksempel.
Skal jeg ombytte y0 med x0?
Svar #9
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#8
Det er jo samme fremgangsmåde med x0 = Arctan(y0) .
Skriv et svar til: Riemann integralet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
